žetev artičokeJeruzalemska artičoka vsebuje veliko hranil in vitaminov. Jedi, ki uporabljajo korenine te rastline v velikih količinah, se porabijo v azijskih državah. Uporabne lastnosti te zelenjave so znane že od antičnih časov.

Da bi dobili kar največjo količino uporabnih snovi, je treba riževo artičoko jedo surovo. Korenasta zelenjava se doda v zelenjavne solate, ki so začinjene z rastlinskim oljem.

Zemeljska hruška vsebuje dvakrat toliko železa kot v jabolkah, tako da naribani koreninski pridelki zatemnejo v zraku. Da železo ne reagira s kisikom, je treba solato napolniti z limoninim sokom ali sokom limete.

Okus surovega artilerije v Jeruzalemu je podoben kupusu. Zaradi grenkega okusa, sladko malo draži ustno sluznico, tako da so gomolji rastline ne uporablja pogosto v Rusiji.

Takšen okus je posledica prisotnosti fitonovcev v sestavi topinambura. Te snovi krepijo imuniteto. Zato se za zdravljenje in preprečevanje prehladov uporabljata gomoljna gomolja.

Toplotna obdelava Jeruzalemske artičoke

Korenovke Jeruzalemske artičoke se toplotno obdelujejo. Okus jedi ali ocvrtega eartarta izgleda kot sladek krompir. Gomolje se lahko uporablja za kuhanje:

  • meso v lončkih;
  • krompirček;
  • pire krompir.

Če uporabljate korenovk namesto krompirja, okus hrane skoraj ni sprememb, vendar je vsebnost škroba v teh jedi bi bil minimalen. Zato se za gastro in športno prehrano uporabljajo gomolji zemeljskih hrušk.

Priprava pijač iz artemoke v Jeruzalemu

Lahko naredite čaj iz listov iz listov v listih iz Jeruzalema. Ta pijača zmanjša pritisk in ima sedative učinek. Da bi naredili zeleni čaj, ki krepi imuniteto, skupaj z listi, naredijo Jeruzalemske cvetove artičoke.

Če ste zelo radi kavo, vendar ne morete piti pijače z visoko vsebnostjo kofeina, da pijačo iz gomoljev topinamburja.

Da bi naredili “kavo” iz Jeruzalema:

  • V pečici posušite gomolje z govejim artičokom;
  • rjave do rjave;
  • sesekljate korenovke in jih pijte.

Related  Kenapa tidak buah ceri beruang?

Okus te pijače je zelo podoben okusu črne kave.

Kvass je narejen iz koreninskih posevkov iz topinskega artičoka. So mleti in dodani v Jeruzalem artičoke in kvasovke ter malo sladkorja. Ta mešanica se vlije z vodo in zapusti na toplem mestu za fermentacijo dva tedna. Potem se kvass dovaja v hladilnik.