тресет за плодну мешавинуМноги вртларци почињу да припремају мешавину тла за узгој садница у фебруару. Важна компонента ове мешавине тла је тресет. Захваљујући микроорганизмима који живе у доњем тресету, коријен систем садница ће добити довољно топлине и хранљивих материја. У процесу виталне активности, бактерије обрађују остатке мочварних биљака и производе топлину. У тресетном тлу, саднице се развијају брже него у песковитој, плодној смеши, за коју се песак помеша са перлитом и хумусом.

Шареница има високу киселост. Због тога се не може користити као основа за плодну мешавину. Ако сијете семе у киселом тлу, онда ће након клијања гнути. Киселост тресета мора бити уравнотежена са неутралним земљиштем или баштеном земљом.

Да бисте припремили плодну мешавину за саднице, биће вам потребно:

  • дно (низак) тресет;
  • песак;
  • калијум и фосфорна ђубрива;
  • баштенско земљиште или неутрално купљено земљиште.

Као ђубриво за плодну мешавину тресета, могуће је користити алкохолну тинктуру тресетне маховине. Њено решење такође обрађује семе цвијећа и других биљака. Да би припремили решење, сипајте тресет са тресетом и инсистирајте на недељу дана. Затим треба додати једну жлицу тинктуре у 10 литара воде. Овакво решење се третира семењем биљака. Ово раствор се користи као биоактивни фунгицид и инсектицид.

Припрема мешавине тресета

За припрему мешавине тресетних тресета биће потребан калцинисан речни песак, који се користи као дренажа. Вртно земљиште или неутрално земљиште мора се пресечати кроз сито.

Пошто тресет садржи велику количину смоле, одбија воду. Због тога, прије припреме смеше, тло мора бити упарено. Под утицајем паре, тло постаје све слободније и боље пролази вода.

У 10 кг пресеђеног земљишта треба додати једну жлицу калијума и фосфатног ђубрива. Како ова ђубрива користе калијумову со и суперфосфат. Тада се земља улива у резервоар. Контејнер са земљом налази се у већем резервоару. У овој “матриосхки” сипајте до 10 цм воде и запалите. На плинској пећи земљиште треба да потроши 30 минута. Парено земљиште се мијеша са 5 литара тресета и 5 кг ријечног песка. Таква мешавина тресета је покривена у контејнеру, а затим у њих сеје семе.

Related  Ako urobiť kvet Kalanchoe