sadike z nasturtiumomNasturtium je nezahteven cvet, vendar je všeč toplo podnebje. V osrednji coni Rusije in v severnih regijah ta rastlina gojijo na način sadike. Semena kapucina so zasajena v sadikih. Da bi zagotovili, da boste prejeli sadike, zasajene v enem predalu dva ali tri semena, zakopane v zemlji do 1,5 cm. Če izzovejo globlje, ne morejo dati sadike. Tla v kasetah so dobro zaliti z razkuževalno raztopino. Lahko uporabite zdravilo “Phytosporin” ali mangan. Raztopina kalijevega permanganata mora biti nasičena rožnata barva in sobna temperatura. Kasete s semeni so postavljene na južno okensko polico, da zagotovijo dobro osvetlitev.

Če sadike nimajo dovolj sončne svetlobe, se bo začelo raztezati proti soncu. Takšnih sadik ne more biti posajeno na odprtem tleh, saj sadike ne bodo preživele. Ekstrudirane sadike lahko posadite v lonec.

Izbira pravih loncev

Da bi dobil dober grm iz nasturtiuma iz slabo kakovostnih sadik, mora biti pravilno posajen v rastlinski lonec. Rastlina mora biti dober korenski sistem, zato je bolje, da ga posadimo v lojevem peščenem ilovjem, tako da se korenine lahko lažje razvijejo. Kašpo mora biti plitvo, vendar široko, saj je koreninski sistem kapucina površen in raste v širini. Nasturtium všeč vode stagnacije, zato uporabite lončke z drenažo luknje, in zagotoviti dodatna odstranitev vode – potresemo dno lonca drenažni sloj. Kot odtok lahko uporabite kalciniran rečni pesek, vrtni perlit ali zdrobljeno rdečo opeko. V kashpo zaspal peščena ilovnata tla, potem je dobro zaliti s toplo vodo. V ogreti zemlji se bo koreninski sistem nasturtiuma izboljšal.

Sajenje sadik v lončkih

Ekstrudirane sadike so posajene v ogreti zemlji na listih sedmih listov ali na prvih nekaj prave liste. Plant nasturtium pod kotom 45O podjetju, ali naslonjala. V tem primeru se v sadikanju tvori več korenin. Po sajenju v tleh so sadike postavljene na južnem polju. Tla je treba prekriti in zalivanje – rezati, tako da koreninski sistem rastline ne gnije. V čistem vremenu morajo biti lonci z sadikami izpostavljeni neposredni sončni svetlobi. Tri tedne po sajenju v loncu nasturtium bo postal močan grm.

Cvet naj raste v obratu do naslednjega pomladi, šele potem se lahko na tleh posadijo tudi nasturtium.

Da bi ohranili cvetje za naslednje leto, je treba kapucinsko grmko izkopati iz prsti, ponovno presaditi v lonec in postaviti na okensko polico.