sadnju žarulja amarilisaŠarmantan amaryllis cijenjen je zbog jedinstvenog cvjetanja, jer je ta cvjetnica biljka jedna od najvećih. I njihove nježne ili bogate boje čine cvijet pravi ukras za prozorsko prag. U udobnim uvjetima, ako je soba lagana i topla, amaryllis nakon sadnje cvjeta vrlo brzo. Glavno je pravilno sijati žarulju kako ne bi kršili uvjete njezinog cvjetanja i pokupiti odgovarajući kontejner za to. Osim toga, daljnji razvoj biljke ovisi o kvaliteti same žarulje, koja bi trebala biti savršeno zdrava.

Kako odabrati zdravi žarulju?

Odlazak u cvjećarnicu za amaryllis, kada kupujete žarulje, morate obratiti pozornost na ove točke:

  • luk bi trebao biti suh vani;
  • ne bi trebalo imati trulih područja.

Ako su vrh ljuske žarulje smeđe i suhe, ne treba se brinuti – sve vrste kuglica karakterizirane su postupnim umirivanjem gornjih latica.

Kako podići lonac?

Kod sadnje amarilisa važno je koristiti prikladnu vazu, čija veličina ovisi o veličini određene žarulje. Prilikom odabira lonca trebate slijediti takvo pravilo: promjer spremnika ne smije prijeći promjer žarulje za više od 2-3 cm.

U dubokom i širokom loncu amarilis neće brzo cvjetati, a cvjetnica će biti plići. Međutim, u takvim uvjetima, biljka će aktivno povećati masu žarulje, voziti lišće i oblikovati djecu.

Kako mogu posaditi?

Kao i ostale biljke, amarilis treba dobre drenaže, inače će brzo propasti. Claydite je prikladan za ove svrhe. Ali za cvjetanje ovo nije dovoljno – trebate pravilno posaditi žarulju. Da biste to učinili, možete koristiti jednu od sljedećih metoda:

  1. Jedno slijetanje. Stavite dovoljno debeli sloj ekspandirane gline u odabranu posudu, ulijte hranjivu tvar i dovoljno lagano tlo na vrhu odvoda. Namjestite žarulju na način da je pokopan u tlu ne više od 1/3 njegove visine. Lagano ga posipajte zemljom (kada zalijevanje padne).
  2. Skupna slijetanja. Budući da korijenski sustav žarulja nije vrlo velik, 3-4 komada se mogu posaditi u jednom plitkom loncu. U tom slučaju, s ruba posude, trebali biste se povući 2 cm kako bi žarulje rasti. Dublje je i svjetlo.
  3. Slijetanje u vodi. Za ovu metodu je dobro koristiti staklene boce u obliku pješčanog sata (pozajmljivanje u sredini) jer dno žarulje ne bi trebalo biti u vodi. Ali korijeni samo trebaju doći do tekućine. Tada će cvijet dobiti vlažnost, ali se ne trese.

Ako planirate posaditi amaryllis u veliku posudu za dobivanje djece, u ovom slučaju žarulja će se morati potpuno produbiti.

Video o slijetanju amaryllis