pertanian tenusuPembiakan lembu tenusu termasuk pengeluaran susu dan pemprosesannya. Susu kualiti kambing terbaik digunakan untuk pengeluaran keju yang dipanggil “segar”, sebagai contoh:

  • mascarpone;
  • feta;
  • ricotta;
  • mozzarella.

Untuk mendapatkan susu, yang sesuai untuk pengeluaran keju tersebut, perlu mengambil kira beberapa faktor.

Baka lembu

Pertama sekali adalah perlu untuk memilih baka baka. Yang paling menjanjikan adalah lembu Belanda. Lembu dari rantau ini mempunyai potensi genetik yang baik. Pemegang baka baka baka baka Belanda untuk seumur hidup memberikan sehingga 100 tan susu. Susu tinggi adalah hasil gabungan beberapa faktor:

  • genetik yang baik;
  • dasar komposit dengan betul;
  • terdapat program makan.

Untuk mendapatkan susu berkualiti tinggi, anda perlu memantau kesihatan dan kebersihan lembu.

Adalah penting untuk diingati bahawa Belanda dan lembu-lembu baka Eropah yang lain tidak bertolak ansur dengan iklim Rusia, oleh itu dalam banyak perusahaan perindustrian besar mereka berkembang sendiri muda, mengasingkan baka. Sekiranya anda tidak melakukan penyesuaian lembu, pada tahun pertama, kematian haiwan boleh 30% daripada jumlah lembu.

Program penyediaan makanan ternakan dan program pemakanan sapi

Selepas kelahiran dan sehingga umur satu bulan, anak lembu memasuki “colostrum”. Dalam tempoh tiga jam pertama kehidupan, anak lembu perlu diberi colostrum. Kemudian haiwan akan mula membentuk sistem imun.

Pada umur satu bulan, anak lembu mempunyai tempoh “susu”. Pada masa ini, bersama-sama dengan susu, golongan muda diberi pre-launch fodders campuran. Anda juga boleh menggunakan “susu untuk anak lembu” – pengganti susu.

Untuk peregangan perut pada bulan pertama kehidupan adalah tugas utama pembiakan ternakan tenusu, karena semakin besar jumlah perut lembu, semakin banyaknya makanan yang dikonsumsi dan, dengan demikian, memberikan lebih banyak susu.

Makanan pra-umpan membentuk imuniti anak lembu dan membantu meregang perut. Pada usia tiga bulan, betis diberikan makanan starter, yang membantu meningkatkan massa otot.

Pada usia 1.5 tahun, anak lembu dipindahkan ke makanan dengan aditif yang merangsang pemburuan dalam lembu. Lapisan pertama berlaku pada usia dua tahun dengan berat haiwan sebanyak 320 kg.

Selepas berburu, lembu dipindahkan ke “tempoh kering” untuk mendapatkan jumlah maksimum susu tanpa membahayakan kesihatan haiwan. Makanan dalam tempoh ini terdiri daripada jerami dan silase.

Dalam campuran suapan, premix boleh ditambah, yang merangsang perkumuhan kalsium dari tubuh haiwan. Premix semacam ini menghalang pembentukan kontraksi sendi pinggul lembu dan kehilangan susu akibat saluran susu yang mengandung kalsium.

Tempoh kering berlangsung sebulan. Kemudian lembu dipindahkan ke sisa buangan dan makanan bunga matahari.