beri raspberiRaspberry diperbaiki adalah tumbuhan yang menghasilkan dua kali setahun – pada musim panas dan pada musim luruh. Ini adalah kerana keanehan perkembangannya. Di wilayah selatan Rusia, anda boleh mendapatkan dua tanaman dari raspberry pembaikan. Beri dari panen kedua berjaya matang sebelum fros, dan semak belukar membuahkan hasil.

Di bahagian tengah Rusia, sejuk datang lebih awal. Kerana fros awal, buah beri tidak mempunyai masa untuk masak pada musim gugur, dan oleh itu tidak mungkin untuk membiakkan raspberry pembaikan dengan cara yang biasa, kerana tanaman kedua ternyata kurang. Anda boleh mendapatkan tanaman kedua yang baik hanya dalam keadaan rumah hijau. Oleh itu, semak raspberry ditanam sebagai tumbuhan tahunan. Dalam kes ini, raspberry menanggung lebih banyak, dan beri boleh masak sebelum frosts.

Mari kita pertimbangkan kitaran buah-buahan raspberry biasa dan raspberry.

Bagaimana raspberry biasa berkembang?

Pada musim bunga, pucuk tahun lepas mekar. Pada musim panas di sebelah mereka tumbuh tunas radikal baru, dan cawangan tahun lepas mula berbuah. Sejurus selepas hujung berbuah, adalah wajar untuk memotong tunas lama, kerana mereka menarik diri nutrien. Pada musim gugur, pucuk tahunan menumpahkan daun mereka, dan aliran sap terhenti. Pada musim bunga, pucuk tahun lepas mekar …

Agar raspberi untuk musim sejuk berlebihan, ia mesti ditutup dengan salji.

Berkembang raspberry raspberry

Pada musim bunga, bunga raspberry patch dengan cara yang sama seperti raspberry biasa, pada musim panas ia meletakkan pucuk muda. Kemudian cawangan lama mulai berbuah. Tuaian pertama masak dengan cepat, jadi pada akhir musim panas, pucuk lama perlu dipotong supaya pucuk muda mempunyai masa untuk matang dan mula berbuah. Sebelum permulaan fros, pucuk muda berjaya menghasilkan tuaian penuh, tetapi tidak seluruh ovari boleh masak kerana bermulanya cuaca sejuk. Pucuk muda membuang daun, tetapi mereka meninggalkan ovari kering, yang merupakan ciri khas dari raspberry raspberry. Jadi raspberry hibernates sehingga musim bunga akan datang. Dengan cara ini raspberry pembaikan ditanam di wilayah selatan Rusia, menerima daripadanya dua tanaman.

Related  Samoobslužný kultivátor

Di zon tengah Rusia, dengan tampalan raspberi, hanya satu panen dari tunas tahunan muda yang boleh dituai. Pada musim gugur, raspberi dipotong sepenuhnya.

Potonglah raspberi di bawah akarnya, kerana perosak boleh menenggelamkan perosak.

Musim semi akan datang, raspberry akan memberi pertumbuhan muda yang menyuburkan lebih banyak, kerana tumbuhan telah mengumpulkan banyak nutrien pada musim lalu. Tuai akan masak pada akhir bulan Ogos – awal September.

Tanah perlu disenyawakan dengan organik setiap tahun, kerana raspberi memerlukan banyak nutrien.