drvene kokošinjeObrada peradi jednostavno je nemoguće bez “ptičje kuće”, jer zimi ptica, uključujući kokoši, treba toplinu i ne može preživjeti na otvorenom. Ako je na stajalištu dostupna dobra štala, može poslužiti kao stan za piliće. Inače, piletina će morati biti izgrađena od nule. Nemojte se bojati – to nije teško ako slijedite savjete iskusnih poljoprivrednika peradi.

Dakle, u rasporedu coop, pozornost treba posvetiti sljedećim točkama:

  • materijal za zidove;
  • veličina kopa;
  • rasvjeta;
  • ventilacija;
  • penjanje na penjalište;
  • skloništa;
  • gnijezdo.

Koji je najbolji način da se zidovi kokošinjaca?

Prije svega, morate odlučiti o materijalu. Za izgradnju zidova kokoškog kopita, i opeka i blok pjene će raditi, ali optimalna opcija za uzgoj peradi bit će drvena šupa, posebno za ljetno razdoblje. Prednost pilećeg kopa od drva je relativno niska cijena materijala u usporedbi s kamenom. Osim toga, mikroklima u takvom prebivalištu je red veličine bolje, budući da stablo ima sposobnost disanja.

Drvene stijenke moraju se izbjeljivati ​​jednom godišnje s otopinom vapna da se spriječi pojava štetnika ptice.

Za održavanje kokošjih životinja tijekom cijele godine, coop mora biti izoliran. Zimi minimalna sobna temperatura ne smije pasti ispod 10 stupnjeva Celzijusa. U ostatku vremena ugodna se temperatura smatra 15 stupnjeva. U slučaju pada temperature, kokoši će prestati nositi jaja, štoviše, možda čak i zamrzavanje šapa.

Što bi trebalo biti veličina piletine?

Područje kopna ovisi o broju ptica. U 1Q. m dopušteno ne više od 5 kokoši nesilica ili desetak mladih pilića.

Minimalna površina za 5 kokoši ne smije biti manja od 3 kvadratna metra. m.

Što se tiče spolova, ne preporuča se upotreba zemljanih i glinenih podova u peradi, jer ih glodavci lako oštećuju. Jedna od najfrekventnijih podnih obloga je cementna estriha s finom mrežom. Na estrihu potrebno je uliti leglo, na primjer, piljevinu.

Related  Starostlivosť o hippeastrum doma

Osvjetljenje kopačke

U sobi za držanje pilića, uvijek biste trebali osigurati otvore prozora s jugozapadne strane. Veličina prozora je otprilike jednaka ¼ površine poda. Pri uzgoju ptica u područjima s teškim zimama potrebno je napraviti dodatni zimski okvir za prozor (može se ukloniti).

Osim domova, potrebno je provesti električnu rasvjetu, dok je svjetiljka bolje objesiti s plafonom. Postavite žarulju na takav način da se glavno svjetlo nalazi na području izvoditelja i stražara. U polutamnoj sobi pilići će većinu vremena spavati, dok će njihova proizvodnja jajnih stanica smanjivati.

Ventilacija i penjanje za hodanje

U sobi za piliće, posebno u izoliranoj kokoši, potrebno je osigurati priliv svježeg zraka. U tu svrhu moguće je ugraditi ventilator za ispuh (u malim prostorijama) ili jednostavnu ventilaciju na prisilnom i ispušnom zraku.

Da bi se pilići mogli slobodno kretati izvan kokošje kuće, na kratkoj udaljenosti od poda potrebno je napraviti malu rupu za penjanje za njih, dovoljno 30×30 cm Naravno, ako teritorij farmi dopušta pticama da hodaju. Moraju se nužno zatvoriti vratima koja se mogu koristiti kao most.

Sustavi za piliće

Dječji vrtić je obvezni element kokošje kuće. Pilići ne smiju spavati na podu ili u gnijezdima. Za roosts je dobro koristiti drvene šipke 5×6 cm s zaobljenim krajevima, tako da pilići ne ozlijediti šape. Postavite ih na visinu od 50 cm od poda. Udaljenost između šipki trebala bi biti najmanje 35 cm kako bi ptica mogla slobodno sjediti, a 25 cm od posljednje šipke do zida. Za jedan pile po ruci, potrebno je 25 cm šuga.

Ako uklonite čekinje grede, lakše ćete ih očistiti i obraditi.

Neki poljoprivrednici peradi prakticiraju rotirajuće ljuljanje, ali u ovom slučaju pilići zagađuju jedni druge. Bolje je položaje postaviti okomito.

Related  Oorzaken van vergeling van knoflookbladeren

gnijezda

Mjesto ispod gnijezda za piliće treba odnijeti u najtamnijem kutu kaveza. U dubini gnijezda trebao bi ići na 40 cm, tako da se sloj može uklopiti u nju. Gnijezda treba biti instalirana na brdu (od poda – na 40 cm). Za desetak slojeva, dovoljno 3-4 gnijezda.

Tečajevi različitih dobnih skupina trebali bi se odvojeno držati, inače ptica odrasla osoba može uvrijediti mlade. Osim toga, piletina s pilićem također treba odvojiti. Što se tiče prisutnosti penisa, njegova prisutnost je posve nepotrebna, ako se planira držati piliće samo za uzimanje jaja. No, da bi doma piletina bez njega to ne može učiniti.

Raspored kokošinjaca – video