makan lembuUntuk membesar dan meningkatkan hasil susu lembu, susu seimbang mesti diberikan kepada lembu susu. Makanan untuk ternakan, berbeza dengan makanan burung, terdiri daripada sejumlah kecil bijirin. Dasar untuk campuran bijirin adalah barli. Anda juga boleh menggunakan jagung tanah sebagai asas. Dalam komponen kompaun menambah komponen seperti:

  • makanan atau makanan bunga matahari;
  • dedak gandum;
  • “Trikalcium fosfat”.

Dadah “Tricalcium fosfat” menggalakkan perkembangan normal tulang dalam lembu. Campuran bijirin mesti dijadikan tanah dalam mesin penghancuran bijirin, menggunakan mesh logam dengan saiz 3X3 mm di bahagian. Fraksi makanan ini mudah digunakan oleh lembu.

Peratusan makanan untuk orang dewasa

Bagi orang dewasa dalam makanan kompaun, anda perlu menambah lebih banyak barli dan gandum dalam nisbah satu sama satu. Pengambilan bijirin yang semakin meningkat mempengaruhi pengaruh organ-organ rongga abdomen lembu. Mengurangkan bahagian makanan bunga matahari akan meningkatkan hasil susu lembu, tetapi akan mengurangkan jumlah jisim otot. Bahagian penyediaan “Trikaltsiyfosfat” untuk orang dewasa adalah 0.6% daripada jumlah suapan. Pada 20 kg campuran bijian, perlu menambah 120 g penyediaan.

Sebilangan makanan anak lembu

Bagi anak lembu, lebih banyak barli ditambah kepada makanan kompaun. Barli diserap dengan baik, jadi ia membantu meregang perut betis. Anak lembu dengan perut lanjutan sempurna mencerna sebarang makanan. Sekiranya perut haiwan tidak terbentang, maka anak lembu hanya boleh makan rumput dan rumput kering.

Sesetengah haiwan boleh menolak makan gandum bran dan batang barli. Dalam kes ini, mereka perlu digali dengan baik dan ditambah kepada makanan dalam bentuk serbuk.

Dalam makanan campuran untuk betis menambah jumlah makanan bunga matahari yang semakin meningkat untuk satu set jisim otot yang cepat. Untuk menterjemahkan betis pada kadar dewasa campuran fodders mungkin dari umur setiap tahun. Bahagian penyediaan “Trikalcium fosfat” adalah 0.3% daripada jumlah isipadu campuran.

Related  Skrivnosti presaditve spathiphyllum