champignon berkembangTumbuh cendawan di laman web anda adalah sangat mudah. Penduduk musim panas menggunakan tunggul yang dijangkiti mycelia atau tumbuh cendawan dalam beg selofan yang dipenuhi dengan miselium. Mycelium adalah filamen kulat yang tumbuh daripada spora. Kemudian mereka bercampur dan membentuk kulat pusat. Untuk pembiakan, kulat, yang terletak pada kedalaman lebih daripada 20 cm, membentuk badan buah yang dimakan oleh orang.

Kitaran hidup dari pembentukan cendawan pusat kepada cendawan berbunga lulus selama dua bulan. Mycelium hidup dan tumbuh kira-kira tiga tahun, maka kulat mati. Pada masa ini, dengan mycelium 15 m2 anda boleh mengumpul sehingga 300 kg champignons.

Bagaimana cara membesar miselium

Cendawan harus tumbuh di tempat yang teduh, di mana tanah sentiasa basah. Di atas tunggul, cendawan tidak akan tumbuh. Walaupun anda menjangkiti kayu dengan spora mereka, cendawan akan tumbuh hanya dari bawah tanah.

Sekiranya anda ingin mendapatkan mycelium dan tumbuh sejumlah besar cendawan di laman web anda, anda memerlukan cendawan dan kompos khas untuk jangkitan. Mengenai manfaat kulat teh – baca di laman web kami!

Pengkomposan

Untuk pengkomposan:

  • gandum hay;
  • kotoran lembu;
  • superfosfat;
  • gipsum atau alabaster;
  • urea;
  • rumput ladang rumput;
  • kapur;
  • biopreparation “Shining 3”.

Jerami sebelum menyiapkan substrat untuk champignons rendam dalam air sejuk selama sehari dan bahagikan kepada empat bahagian yang sama. Letakkan kain minyak atau filem di atas tanah supaya bakteria dan acuan patogenik tidak memasuki miselium.

Lay lapisan pertama jerami pada kain minyak, kemudian tambah rumput rumput, serta ¼ bahagian urea dan superfosfat. Isikan semuanya dengan baja untuk menampung jerami. Tuang kotoran dengan air, di mana anda merendam gandum. Oleh itu, sediakan semua empat lapisan kompost. Campurkan substrat setiap empat hari.

Masukkan semua komponen dari senarai mengikut arahan. Dalam 15 kg substrat menambah 200 g urea dan superfosfat. Kapur dan gipsum pada kadar 150 g setiap bahan mesti ditambah ke pencampuran keempat kompos. Agar komponen ini terbakar sepenuhnya di bawah sinar matahari, kacau substrat setiap empat hari. Biopreparation “Shine 3” tambah selepas pencampuran pertama pada kadar 200 g per 15 kg substrat.

Substrat akan siap dijangkiti spora dalam tempoh 40 hari. Sepanjang masa ini dia harus berada di tempat yang cerah, supaya plaster dan kapur terbakar. Spora champignon mesti dikumpulkan dari cendawan matang, dicampur dengan air masak dan menjejaskan substrat.