chlorosis tumbuhanKerana kehadiran klorofil dalam semua tumbuh-tumbuhan terdapat warna hijau plat daun. Walau bagaimanapun, ia sering berlaku bahawa walaupun semalam daun hijau tiba-tiba mula kehilangan warna mereka. Ini disebabkan kekurangan klorofil, dan penyakit tumbuh-tumbuhan sendiri disebut chlorosis.

Bagaimanakah chlorosis berkembang di dalam tumbuhan?

Tanda penyakit itu adalah “terbakar” dari plat daun. ” Pada mulanya ia hanya menjadi sedikit lebih ringan, tetapi pada masanya ia menjadi kuning sepenuhnya. Pada masa yang sama pengeringan petua bermula, dan mungkin juga menjatuhkan dedaunan. Keupayaan tumbuhan itu sendiri untuk mengurangkan fotosintesis. Daun muda yang kelihatan tidak lagi besar.

Bergantung pada elemen yang hilang, tanda-tanda luaran chlorosis mungkin mempunyai ciri-ciri tertentu.

Punca klorosis

Sumber penyakit tumbuhan yang paling biasa ialah:

  • kehadiran penyakit (virus atau berjangkit);
  • kekurangan mikroelen individu di dalam tanah;
  • peningkatan keasidan tanah, akibatnya tanaman tidak dapat “mendapatkan” darinya nutrien;
  • genangan air dalam sistem akar disebabkan oleh saliran miskin, yang juga tidak membenarkan asimilasi bahan.

Sekiranya penyebab chlorosis adalah penyakit lain, ia akan menjadi sangat bermasalah untuk menyelamatkan hewan hijau.

Jenis chlorosis biasa

Di kawasan pinggir bandar paling kerap terdapat jenis penyakit tumbuhan seperti chlorosis:

  • besi;
  • magnesium.

Chlorosis besi disebabkan oleh kekurangan besi. Daun di bahagian atas tumbuhan menjadi kuning hampir sepenuhnya, hanya urat kekal hijau. Rawatan: penggunaan serentak daun dan akar dengan serentak. Untuk penyemburan pada helai, larutan sulfat besi berfungsi dengan baik. Untuk penyiraman di bawah akar, anda boleh menyiapkan bentuk chelated besi yang mengandungi top dressing: 0.5 tsp. asid sitrik dan sulfat ferus dibubarkan dalam 1 liter air sejuk rebus.

Untuk mengelakkan penyakit, perlu memberi makan tumbuhan dengan baja “Gilea-antichlorosis”.

Kaedah tradisional menghalang chlorosis besi, seseorang boleh menghilangkan penggunaan kuku berkarat – mereka dikebumikan di tanah apabila menanam sayuran, bunga, pokok, semak dan tumbuhan lain.

Untuk menghasut tanah, anda boleh mencairkan asid sitrik (di ujung pisau) dalam 1 liter air dan air tanaman setiap dua minggu.

Related  Pumpa odling på flera sätt

Magnesium chlorosis ditunjukkan dalam bentuk bintik kuning pada daun di bahagian bawah tumbuhan. Untuk rawatan, disyorkan untuk menggunakan calimagnesium atau magnesium sulfat.

Tumbuhan Chlorose – video