najis dan klarifikasi wainUntuk meringankan wain rumah tanpa menggunakan bahan kimia, banyak penyuling menggunakan kaedah yang berbeza. Sesetengah – tambah protein putih telur untuk wain, yang lain mempertahankan minuman di tempat yang sejuk selama beberapa bulan. Kaedah pembersihan ini tidak berkesan dan sering perlu dilakukan penjelasan kedua, kerana rasa perubahan minuman selesai.

Baca juga: Bagaimana untuk membuka wain tanpa pembuka botol?

Selalunya wain putih dijelaskan, kerana ia mengoksidakan kenalan dengan oksigen dan akhirnya menjadi keruh. Ini terutama berlaku untuk minuman yang dibuat daripada pelbagai buah pala. Sebagai contoh, wain dari pelbagai anggur “Citronny Magarach” menjadi mendung sekitar dua bulan selepas pembuatan.

Wain merah kering lebih jelas dijelaskan dengan menetap. Dengan kaedah ini, anda akan mengeluarkan paling banyak mash sisa daripada wain. Ia berada di dalam zarah halus kulit anggur yang seluruh rasa anggur merah disertakan.

Memerah wain putih

Pencuci mulut putih dan wain semisweet boleh dijelaskan dengan gelatin dalam sehari. Wain kering boleh memasuki reaksi ganas, kerana ia mengandungi jumlah alkohol yang paling banyak. Minuman ini menjadi ringan dalam masa 2 jam. Untuk meringankan wain, anda perlukan:

  • panaskan bekas minuman pada suhu bilik;
  • cair gelatin dalam air suam;
  • kacaukan wain dengan baik dan tuangkan larutan gelatin ke dalam bekas.

Ia perlu menuangkan larutan sementara wain masih bergerak. Untuk keyakinan selepas menambah gelatin, minuman bercampur semula. Untuk 100 liter wain putih siap, tambah 10 g hingga 15 g gelatin.

Tindak balas kimia

Sejurus selepas permohonan gelatin, wain akan kelihatan berawan. Ini berlaku kerana gelatin mula menarik zarah oksida. Semasa jam pertama tindak balas, lapisan busa kecil boleh terbentuk dalam bekas wain, yang perlu disalirkan bersama-sama dengan mendakan. Gelatin akan berhenti berfungsi 24 jam selepas permulaan penjelasan.

Agar tindak balasnya berjalan normal, keluarkan wain ke dalam bilik sejuk yang gelap. Dalam satu hari, ketatkannya melalui penapis dan kain kasa halus.

Sedimen boleh digunakan untuk membuat minuman keras. Wain akan lebih telus daripada selepas permohonan sebagai penjernih putih telur. Gelatin tidak akan menjejaskan rasa wain putih, dan warna minuman itu akan menjadi kuning telus, yang sukar dicapai walaupun dengan penggunaan bahan kimia untuk penjelasan.

Related  Rastúce klíčky bulharského korenia v krajine – video