pemangkasan spiraeaSpirea Jepun adalah semak dari subspesies jenis musim panas. Ia berbentuk dengan baik dan cepat dipulihkan selepas pemangkasan, oleh itu ia sering digunakan untuk mengarang komposisi landskap. Belukar ini sangat sesuai untuk bukit-bukau dan menanam di taman bunga terbuka di latar depan. Spiraea Jepun mekar dengan bunga merah jambu yang indah, yang menjadikan ungu pada akhir berbunga. Tumbuhan ini dihiasi dengan baik dengan katil bunga.

Pemangkasan musim luruh spiraea

Spirae Jepun dengan baik bertindak balas terhadap pembentukan, jadi ia dipotong dua kali setahun: pada musim bunga dan pada musim luruh. Pertimbangkan pemangkasan musim luruh.

Untuk mendapatkan bilangan maksimum bulu pedang untuk tahun hadapan, pemangkasan musim luruh perlu dilakukan sebulan selepas berbunga. Dalam iklim yang hangat ia diadakan pada awal September, dan di kawasan-kawasan dengan iklim yang sejuk – pada pertengahan Oktober.

Di kemudian hari anda mula membentuk semak semak, semakin banyak tumbuhan akan disimpan untuk berbunga berikutnya. Kotak ranting membentuk kotak dengan biji, yang baik perepylyaetsya, jadi pada bulan September, anda boleh mengumpul mereka untuk mengembangkan pelbagai jenis spiraea.

Semasa pemangkasan, anda perlu mengeluarkan semua bunga bunga kering. Batangnya dipangkas, membentuk belukar indah yang halus. Semasa pemangkasan musim luruh, semak boleh diberi bentuk apa pun. Selalunya, bola dibentuk dari spiraea, memotong semak-semak sepanjang garis bawah ke bawah.

Penjagaan selepas spiree selepas pemangkasan musim luruh

Selepas pemangkasan musim luruh yang anda perlukan:

  • memberi makan kepada potash belukar dan baja fosforik;
  • membersihkan tanah dengan larutan permanganat kalium;
  • Mengecilkan semak sebelum beku.

Untuk berpakaian atas, anda boleh menggunakan ubat “Phosphine” atau nitroammofosku. Makan akan memberikan nutrien ekstra kepada pokok yang akan membantu belukar untuk membentuk sebilangan besar tunas bunga.

Pembasmian kuman dengan larutan panas potassium permanganate dan mulsa akan memastikan bahawa belukar itu bertahan beku yang teruk. Sebagai mulsa, anda boleh menggunakan rumput chamotte rumput atau pucuk yang dikeluarkan selepas pemangkasan musim luruh. Semasa membusuk, mulsa akan menjadi baja tambahan untuk spiraea, dan untuk menghasilkan sebilangan besar pucuk baru, mulsa ditaburi dengan baja nitrogen bubuk. Selepas salji lebat, baja akan rendam ke dalam tanah.