vitriol tembagaTembaga sulfat digunakan untuk merawat tumbuhan di taman sejauh abad ke-18. Penyelesaian serbuk biru ini mempunyai kesan antibakteria pada tumbuhan. “Cecair Bordeaux”, yang termasuk tembaga sulfat, tukang kebun digunakan sebagai racun kulat untuk memerangi acuan dan reput.

Bahaya dadah

Tembaga sulfat adalah bahan yang beracun kepada manusia dan organisma hidup yang lain. Ia merujuk kepada sebatian kimia yang berbahaya dan mempunyai kesan menjengkelkan dalam hubungan dengan kulit dan membran mukus. Formula kimia serbuk CuSO biru ini4, nama lain ialah sulfat tembaga.

Vitriol tembaga adalah toksik, masuk ke dalam perut bersama-sama dengan air minuman, ia menyebabkan keracunan yang teruk. Dosis mematikan penyelesaian lima peratus untuk seseorang ialah 50 ml. Apabila keracunan diperlukan untuk minum sorben dan berjumpa doktor.

Kristal tembaga sulfat, dalam bentuk pepejal atau larut, boleh diserap melalui kulit.

Oleh itu, ketika bekerja dengan larutan sulfat tembaga, sangat penting untuk memakai pakaian lengan panjang, sarung tangan dan cermin mata. Penyemprotan pokok buah-buahan dilakukan dalam cuaca kering dan tanpa angin. Jangan biarkan larutan memasuki telaga dengan air minuman.

Gunakan hidangan keluli tahan karat atau plastik untuk menyediakan larutan tembaga sulfat. Hidangan enam tidak boleh digunakan, kerana ubat menghancurkan enamel.

Kepekatan larutan sulfat tembaga

Tembaga sulfat digunakan secara meluas dalam kerja-kerja taman. Anda boleh menggunakan penyelesaian kepekatan yang berbeza, bergantung kepada tujuan rawatan:

  • terbakar;
  • profilaksis dan pembasmian kuman;
  • makan.

Penyelesaian pembakaran digunakan dalam memerangi acuan. Dalam kes-kes yang teruk penyelesaian sedemikian dirawat dengan tanah untuk membasmi kuman itu. Selepas rawatan dengan penyelesaian yang membakar, adalah mustahil untuk menanam tumbuhan yang ditanam sekurang-kurangnya setahun di tapak. Kepekatan larutan terbakar adalah 3 – 5%.

Kepekatan penyelesaian pencegahan-dekontaminasi ialah 0.5-1%. Penyemprotan dengan penyelesaian ini dilakukan pada musim bunga dan musim gugur. Penyelesaian pembasmian digunakan, sebagai insektisida dan racun kulat.

Untuk penyelesaian penggunaan pakaian berpakaian atas kepekatan rendah. Untuk 10 liter air menambah 2-3 g tembaga sulfat. Penyelesaian sedemikian digunakan secara meluas untuk tanda-tanda kekurangan tembaga dalam tumbuhan. Berlian terbaik dilakukan setiap sepuluh hari selama sebulan. Selepas pemprosesan dengan tembaga sulfat, warna daun tumbuhan taman akan menjadi terang. Daun tidak akan berkerut dan kering.

Related  Penanaman labu dalam beberapa cara