gambut untuk hortikulturGambut adalah medium nutrien yang baik untuk tumbuh-tumbuhan. Gambut biasanya dibahagikan kepada dataran tinggi dan hiliran.

Gambut kuda

Gambut kuda adalah sisa-sisa tumbuhan rawa dan lumut yang tidak dapat dihitung. Tanah gambut itu digunakan untuk menyuburkan tanah di dalam bulatan dekat pokok buah-buahan dan pokok renek lama.

Alkohol gambut dibuat daripada gambut gambut. Dalam warna ini, rendam bibit labu dan tanaman bijirin untuk menyingkirkan pepijat dan mikroorganisma yang boleh memukul akar muda. Juga alkohol gambut menghalang perkembangan penyakit kulat tertentu tumbuh-tumbuhan, contohnya, reput teruk. Berwarna gambut digunakan untuk menyembur dari aphids dan weevils.

Berwarna gambut boleh disediakan secara bebas. Bahan aktif di dalamnya akan lebih lemah daripada racun kilang kilang, tetapi jika anda perlu memproses kawasan kecil atau beberapa tumbuhan, maka anda tidak perlu membeli bahan kimia.

Gambut kuda dijual di kedai-kedai kebun, kedua-duanya dalam bentuk dihancurkan, dan dalam bentuk serat sayuran sebahagian besarnya.

Mineral ini boleh diekstrak secara bebas. Gambut kuda adalah di permukaan tanah dan di akar pokok di rawa. Untuk mendapatkannya, anda perlu menurunkan paras air dengan bantuan saluran pengalihan. Gambut kuda terletak pada kedalaman 3 m. Ia boleh diekstrak dengan cara yang kental. Untuk ini, perlu menerkam beberapa pokok. Di bawah akarnya, dan akan menjadi deposit terbesar gambut. Gambut ditekan boleh digali dengan sekop. Selepas gambut telah kering di bawah matahari, ia boleh dibubarkan dalam alkohol. Reaksi kimia berlaku dalam masa seminggu. Selama seminggu, alkohol akan berubah menjadi coklat. Untuk menyembur dan menyiram tumbuhan dengan alkohol gambut, perlu menyediakan penyelesaian daripada pengiraan satu sudu teh untuk 10 liter air.

Gambut hancur tidak boleh digunakan untuk membuat campuran tanah dan untuk menanam semak muda, serta tumbuhan herba kerana keasaman mineral yang meningkat.

Rumput gambut

Gambut gambut digunakan untuk pengeluaran biohumus dan untuk menghasilkan campuran tanah untuk benih. Mineral ini terletak pada kedalaman 3 m hingga 12 m. Struktur gambut bawah adalah sama dengan tanah warna hitam. Kerana ini, ia sering dikelirukan dengan chernozem. Ia mengandungi mikroorganisma berguna, yang membentuk baja bioaktif dari sisa-sisa tumbuhan paya.