penyebaran melalui penyebaranSetiap 5-10 tahun perlu mengemaskini penanaman pokok renek di taman, tetapi tidak selalu mungkin untuk mencari varieti yang betul di pasar atau di tapak semaian. Penyelesaian masalah ini adalah penyebaran pokok renek dengan cara penyebaran.

Juga penyebaran oleh keratan membantu untuk mengekalkan jenis lama buah persik, epal, pir, ceri dan pokok buah-buahan lain dengan mencantumkan keratan.

Kaedah keratan hijau lebih sesuai untuk penanaman benih yang menanggung akar dari currant hitam, gooseberry, mawar, abu gunung dan pokok renek lain.

Masa untuk pengalihan keratan hijau

Keratan pokok renek pada musim panas apabila pucuk tahunan telah mula menjadi kasar, tetapi belum lagi memperoleh warna coklat. Masa yang tepat untuk currant hitam hitam adalah permulaan bulan Jun. Pengeluaran semula gooseberries lebih baik dilakukan pada permulaan pematangan buah. Keratan klematis apabila pertumbuhan aktif bermula – semasa pembentukan tunas dan berbunga. Mawar menyimpan pucuk hijau untuk masa yang lama, oleh itu mereka boleh dipotong dari bulan Jun, sehingga musim gugur.

Pengeluaran semula oleh keratan hijau dilakukan pada musim panas, ketika aliran sap belum berhenti.

Oleh itu, anak benih berkembang lebih cepat, mereka mula akar di dalam tanah. Juga pada musim panas, tumbuh-tumbuhan mendapatkan cahaya matahari lebih langsung, yang meningkatkan kadar survival keratan gooseberries, mawar dan kismis hitam.

Penanaman benih yang betul dengan bantuan keratan hijau

Untuk sarang ibu tidak terjejas oleh luka, tempat potongan mesti ditutupi dengan kebiasaan kebun. Sebagai potongan, pilih sebahagian daripada pukulan tahunan semak belukar. Pada setiap potong harus sekurang-kurangnya tiga interstitials. Pada pukulan, keluarkan daun yang lebih rendah. Selebihnya dipotong hingga separuh – ini akan mengurangkan penyejatan kelembapan, dan tangkai cepat akan menjadi akar.

Tempat yang sesuai untuk menanam keratan adalah kawasan berlorek di sebelah utara rumah, atau di bawah pokok yang luas.

Cahaya matahari langsung mempunyai kesan buruk terhadap kelangsungan hidup keratan hijau. Untuk berjaya membentuk sistem akar kuat, potongan memerlukan cahaya matahari yang tersebar dan teduh separa.

Untuk menanam keratan hijau, perlu menyediakan campuran subur humus, pasir dan gambut dalam perkadaran yang sama. Juga, tanah sebelum penanaman dioksidasi dengan larutan kalium permanganat. Selepas perakaran, tumbuhan dipindahkan ke tempat yang tetap.