Pengeluaran semula dayliliesSeperti yang diketahui, daylilies adalah tumbuhan rizom, oleh itu cara paling mudah dan mudah pembiakan mereka adalah pembahagian semak belukar. Oleh itu, anda tidak boleh hanya mendapatkan semak baru, tetapi juga membantu orang dewasa, tumbuh-tumbuhan yang sangat besar, kerana penebalan semak langsung memberi kesan kepada kualiti dan kelimpahan berbunga.

Bila hendak menanam?

Untuk penanaman daylilies adalah yang terbaik untuk meneruskan:

  • pada bulan Mei, apabila tumbuh-tumbuhan mula aktif meningkatkan jisim hijau dan rimpang;
  • pada bulan Ogos, apabila mereka mula bersedia untuk tempoh rehat dan proses pertumbuhan membekukan.

Jika, untuk sebab tertentu, masa untuk pembiakan semak di musim bunga tidak dijawab, daylily boleh ditanam pada musim panas. Dia mempunyai akar tebal yang sangat kuat, yang cepat menyesuaikan diri dengan keadaan baru dan mula menyampaikan makanan ke bahagian udara bunga.

Bagaimana untuk membahagikan belukar?

Adalah lebih baik untuk menggali belukar sebelum membahagikan. Sekiranya anda membahagikannya dengan betul di dalam tanah, anda boleh merosakkan akar atau memotong bahagian sekop dari belukar tanpa rizom. Dalam kes yang kedua, ia tidak akan dapat menanamnya dan hanya akan dibuang.

Kemudian anda perlu menyediakan kilang itu:

  1. Adalah baik untuk membilas sistem akar untuk menghilangkan sisa-sisa bumi, di mana mungkin ada mikroflora patogenik, terutama jika daylily tidak dibawa dari tamannya sendiri. Di samping itu, rimpang bersih dibahagikan dengan baik – ia menunjukkan kedua-dua semak muda dan akar yang rosak.
  2. Potong batang bunga (ia akan menarik daya keluar dari tumbuhan, yang diperlukan untuk mengambil akar di tempat yang baru).
  3. Potong daun dari dua sisi pada sudut – jadi kelembapan akan menguap lebih perlahan.

Semua bahagian rimpang yang rosak semasa penggalian dan pemangkasan perlu dirawat dengan abu atau arang.

Bagaimana untuk menanam?

Meja persalinan untuk penanaman perlu disediakan terlebih dahulu, menggali dengan penggunaan baja:

  • pada penanaman musim bunga – persediaan yang mengandungi nitrogen, fosforus, kalium;
  • pada penanaman musim luruh – baja kalium-fosforus tanpa nitrogen.

Related  Criação de coelhos para iniciantes

Di atas katil yang disediakan untuk membuat lubang pendaratan, sepadan dengan saiz kepingan itu sendiri. Di tengah-tengah lubang, membina gundukan dan memasang daylily di atasnya, menyebarkan akar di sepanjang sisi. Pada akhirnya, tutup dengan bumi, padat dan air.

Bumi harus menutup belukar maksimum 3 cm di atas leher akar.

Setelah memupuk baja semasa penanaman sehari-hari, pada tahun pertama selepas itu, tidak perlu menambah pokok muda. Mereka akan mempunyai cukup nutrien yang boleh didapati. Bermula dari tahun kedua kehidupan, adalah perlu untuk menyuburkan bunga sekurang-kurangnya dua kali setahun.

Video mengenai penanaman