penyulingan gondok di rumahHyacinths sangat mudah dipilih. Malah pada hari ini, varieti baru dari bunga-bunga ini diperoleh, kerana mereka sangat memerlukan semasa cuti musim bunga. Walau bagaimanapun, gondok juga dijual pada musim gugur. Di beberapa kawasan di Rusia, mereka dijual pada cuti musim sejuk. Memandangkan fakta bahawa tumbuhan bulbous tidak bertolak ansur dengan frosts musim sejuk, hyacinths tidak boleh tumbuh di tanah terbuka untuk percutian apa-apa. Untuk membuat tumbuhan ini mekar pada bila-bila masa sepanjang tahun, gunakan kaedah penyulingan bunga.

Anda boleh “mengusir” mana-mana tumbuhan bulbous, tetapi anda tidak boleh menggunakan kaedah ini dengan bunga benih. Ia disebabkan oleh pengumpulan nutrien dalam mentol, hyacinths menahan tekanan yang hebat bahawa tukang bunga itu mendedahkan tumbuhan. Mentol yang dikeluarkan dalam pertumbuhan pada musim sejuk atau musim luruh sangat sukar untuk dirasakan pada musim bunga yang terbuka.

Anda boleh memulakan penyulingan selepas tempoh rehat. Penjual mula mengeluarkan ekor gondok dalam pertumbuhan dua bulan sebelum tarikh bercuti.

Memaksa Hydroponic

Selepas bermulanya tempoh rehat, mentol gondok dibersihkan dari serpihan tanah. Selanjutnya mereka diletakkan di tempat pengudaraan yang sejuk di mana suhu udara secara beransur-ansur meningkat dari +10MengenaiDari +15MengenaiC. Selama lima hari, mentol tidak bersentuhan dengan air. Kemudian, apabila tempoh rehat dipecah, mentol diletakkan pada palet khas dengan air.

Adalah sangat penting bahawa air hanya menyentuh bahagian bawah mentol, jika tidak, air akan berbunga, dan mentol akan mati.

Terdapat bekas khas untuk memaksa tumbuhan bulbous dalam bentuk jam pasir. Tuangkan air ke tangki bawah, dan letakkan mentol di atas mangkuk. Apabila gondok membentuk sistem akar, akarnya turun ke dalam takungan air. Baja mineral kompleks dibubarkan dalam takungan ini.

Di rumah, bukannya bekas untuk penyulingan, anda boleh menggunakan balang dengan leher sempit.

Apabila akar mencapai panjang 10 cm, bunga itu dipindahkan ke bilik dengan suhu udara +24MengenaiC. Untuk mempercepatkan berbunga, hyacinths diletakkan di bawah cahaya pendarfluor. Pencahayaan tiruan memungkinkan untuk menerima bunga seminggu lebih awal. Untuk mendapatkan bunga sedini mungkin, mentol bercambah dipindahkan ke tanah. Untuk penyulingan gondok menggunakan campuran gambut, pasir dan taman perlit dalam perkadaran yang sama.

Sebelum menanam gondok yang diusir ke dalam tanah terbuka pada musim bunga, tanah disenyawakan dengan humus lembu.