arnab dengan arnabPembiakan arnab tidak meluas di USSR kerana teknologi penanaman tidak mencukupi. Arnab disimpan dalam sangkar biasa. Ini membawa kepada penyebaran penyakit virus. Bilangan arnab yang mati dalam masa beberapa hari, sekiranya sekurang-kurangnya seorang individu sakit dengan VGBC (penyakit kelinci berdarah haemorrhagic) atau myxomatosis.

Walaupun di penyelenggaraan rumah untuk kegunaan sendiri, semua ternakan perlu diberi vaksin terhadap penyakit ini. Anak-anak akan divaksinasi pada hari ke-10 selepas kelahiran.

Mana jenis arnab yang boleh dipilih

Untuk perceraian, dapatkan arnab hanya di tapak semaian. Tentukan jenis arnab. Arnab baka yang berbeza memerlukan syarat penyelenggaraan yang berbeza dan menahan suhu yang berbeza.

Kering arnab baka “gergasi putih” adalah yang terbaik diterima. Mereka juga dianggap sebagai yang terbesar dari semua baka. Arnab, yang dibiakkan untuk daging, siap untuk disembelih selepas 4 bulan penyelenggaraan. Mereka membesar hingga 8.5 kg, tetapi mereka boleh ditanam sehingga 2 tahun, maka berat badan mereka mencapai 20 kg. Kepada gergasi kelinci-kelinci (keturunan daging) siap dalam 6-6,5 bulan.

Arnab daging-bulu dan baka bulu bersedia untuk mengawan pertama dalam 4,5-5 bulan. Baka daging yang terbaik adalah arnab baka “Rama-rama”. Budak-bulu daging mencapai berat 3 kg. Mereka disembelih selepas 4 bulan, kerana mereka hanya menaikkan lemak mereka.

Sangkar untuk arnab

Setiap arnab perlu mempunyai sel berasingan. Ia boleh menjadi kayu atau logam. Apabila memelihara arnab di dalam sangkar kayu, dia perlu memberi ranting raspberi atau akasia supaya dia tidak menggerogoti sangkar. Di lantai, anda mesti meletakkan sampah jerami. Dalam sangkar adalah perlu untuk menjaga kebersihan, oleh itu setiap hari dari mereka baja dikeluarkan. Gantikan sampah setiap 3 hari.

Ration for rabbits

Arnab makan 8 kali sehari, jadi feeder perlu sentiasa penuh.

Anda tidak boleh memberikan kubis kepada arnab secara kategori. Ia menyebabkan kecederaan abdomen dan ketidakselesaan. Dari makanan sedemikian arnab boleh mati.

Diet kelinci harus terdiri daripada rumput kering, campuran makanan, biji-bijian atau gandum. Rumput segar dari diet harus dikecualikan, kerana perut arnab tidak mencernainya. Arnab akan cepat mula dehidrasi, dan kerja saluran usus akan terganggu, yang akan meningkatkan kemungkinan hasil yang mematikan. Untuk mendapatkan arnab untuk menerima dos vitamin yang diperlukan, perlu diberikan kepadanya lobak setiap 2-3 hari.

Related  Opremanje pileće kaveze s zatvorenom zonom dvorca

Selepas melahirkan, berikan biji barli betina. Ini akan menenangkannya, dan dia tidak akan agresif terhadap arnab. Terus berikan barli arnab betina selama 14 hari. Ini akan meningkatkan pembentukan susu.