Balsam bilik adalah bunga yang sangat indah. Terdapat lebih daripada 20 jenis tumbuhan ini. Bunga balsam bilik mungkin merah, merah jambu atau putih. Terdapat juga jenis dengan tunas bicolour. Keanehan balsam dewasa adalah bahawa sistem akarnya tidak mempunyai akar utama, walaupun anak benih mempunyai akar seperti itu. Ia mati apabila bunga tumbuh, mengurai dan menanam tanah. Terima kasih kepada semua ini, semua akar balsam sama-sama berkembang dengan baik, dan bahagian atas bunga di atas membentuk batang yang tinggi, yang akhirnya mengeras.

Baca artikel: menanam balsem taman di negara ini!

Tembakan utama kilang berkembang lebih perlahan daripada pertumbuhan lateralnya. Pucuk sisi, tumbuh, turun ke tanah seperti cabang-cabang cabang yang menangis, jadi pokok kecil dapat dibentuk dari bunga yang ditanam di dalam pot bunga. Sekiranya anda memulakan pembentukan bunga itu walaupun pada peringkat anak benih, maka balsam sesuai untuk ditanam di dalam pot bunga gantung. Selepas pembentukan, pemotongan pusat akan menghentikan pertumbuhannya, jadi pertumbuhan lateral akan berkembang lebih cepat.

Jika anda tidak membentuk balsem, maka tunasnya akan dibubarkan lebih awal, sementara bunga akan membelanjakan banyak kekuatan dan nutrien pada pertumbuhan pucuk pusat, sehingga akan membentuk tangkai bunga yang kurang.

Pembentukan balsam

Pembentukan balsam pertama boleh dilakukan tiga minggu selepas menanam benih di tanah. Pada masa ini anak benih akan membuang empat daun berdaun tujuh. Jika anda ingin membentuk tumbuhan yang ideal dari bunga untuk menanam di dalam pot bunga yang digantung, maka bahagian atas tangkapan pusat harus ditebang sedini mungkin. Selepas pembentukan ini, pucuk sisi akan secara aktif berkembang.

Untuk membentuk pokok dari balsam, perlu menunggu selama dua minggu lagi, sampai tangkai tanaman ditutup dengan zaderevenet. Kemudian potong semua daun balsam yang lebih rendah dan jepit menembak pusat bunga. Semua bahagian diproses dengan arang batu dan dibalut dengan pita elektrik. Selepas beberapa saat pertumbuhan lateral akan datang dari bahagian atas menembak pusat balsam. Kira-kira dua minggu selepas pembentukan, bunga itu akan kelihatan seperti willow kecil, dan beberapa hari kemudian balsam dalaman akan berkembang.

Selepas pembentukan balsam, tumbuhan mesti disenyawakan dengan biohumus. Anda juga boleh menggunakan baja kimia, sebagai contoh, urea dalam kombinasi dengan baja kalium. Ia adalah perlu untuk menjalankan pembajaan dengan larutan baja hangat.

Related  Готовим уличную бругмансию к зиме