belukar honeysuckle mudaHoneysuckle adalah budaya yang sangat awal, mekar semaknya pada awal Mei. Aliran sap di cawangan honeysuckle berhenti dengan penurunan suhu pertama, biasanya pada akhir musim panas atau pada bulan September. Oleh kerana harta ini, honeysuckle mempunyai rintangan yang hebat, sehingga ia ditanam di seluruh Rusia. Semut honeysuckle mulai berbuah hanya pada musim semi keempat selepas penanaman. Di samping itu, pada tahun pertama selepas penanaman di tanah, ia membina sistem akar berserabut, walaupun anda menanam anak benih berusia dua tahun. Oleh itu, pada musim luruh, lebih baik tidak menanam semangka honeysuckle dan hanya menyediakan cawangan dua tahun untuk ditanam.

Semut honeysuckle boleh menghasilkan buah selama 150 tahun.

Terdapat 5 peringkat utama kitaran hayat kebudayaan ini: peringkat asas (persiapan), berbuah tidak berkuat kuasa sepenuhnya, bunga berbuah dan kemelesetannya, dengan menghilangkan cabang lama belukar. Perlu diperhatikan bahawa peringkat ketiga dan keempat boleh berubah sesama sendiri, bergantung kepada penjagaan kebotolan honeysuckle dan pelbagainya. Dalam beberapa jenis honeysuckle, tempoh penurunan hasil hanya berlangsung selama dua musim, maka ia digantikan dengan bearing buah puncak. Jadi boleh bertahan hingga 70 tahun. Tetapi tanpa penjagaan yang sesuai untuk honeysuckle dan tanpa pemangkasan hasil tinggi belukar tidak perlu menunggu.

Masa untuk memangkas belukar muda

Semut honeysuckle dianggap muda jika buahnya belum cukup banyak. Honeysuckle berlalu dari peringkat persediaan dalam tempoh berbuah tidak lengkap untuk tahun ketiga atau keempat selepas penanaman. Sehingga itu, belukar honeysuckle tidak dipotong, kerana terdapat risiko merosakkan tunas berdaun muda. Jika anda memotong pucuk dalam 4 tahun pertama, maka semak itu tidak akan menjadi baru, jadi cawangan perlu dipotong pada akarnya. Kemudian honeysuckle akan memulakan tahap persiapan semula dan membentuk tunas radikal baru dengan tunas vegetatif.

Tanaman honeysuckle selama 4 tahun pada awal musim gugur, apabila belukar telah dibuang daun. Keluarkan semua pucuk akar, condong ke tanah atau berkembang secara mendatar. Cabang nipis lemah, pucuk radikal dan cawangan yang tumbuh secara menegak ke atas juga dikeluarkan.

Pada tahun pertama pemangkasan, hanya 4-6 cawangan rangka yang perlu ditinggalkan.

Dalam keadaan ini, honeysuckle akan menenggelam dengan sempurna. Untuk menjimatkan kelembapan di dalam tanah, semak perlu diawangkan untuk musim sejuk. Secara beransur-ansur, jumlah pucuk dapat ditingkatkan menjadi 14.

Dalam pelbagai jenis honeysuckle, peringkat buah berbuah yang tidak lengkap boleh bertahan sehingga 20 tahun.