krava mlekaMlečno kmetijstvo je dobičkonosna dejavnost. Če izberete mlečno pasmo krav in uporabite dobro krmo, lahko povečate mlečni pridelek na 40 litrov mleka na dan. Najbolj obetavne pasme krav za Rusijo so:

  • Aishirskaya;
  • Jersey;
  • Holstein.

Živali teh pasem imajo visok genetski potencial. Vsaka pasma ima svoje značilnosti.

Ajširska pasma krav

Ajširska pasma krav ima mleko z majhno vsebnostjo maščob (do 3%). Tako mleko je idealno za proizvodnjo skute in ločitve. Aiširska goveda doseže maso 450 kg. Rast krav je približno 125 cm. Barva krave je bela z rjavimi pikami.

Prednosti pasme je mogoče pripisati hitro prilagajanju novim pogojem pridržanja. Krave aširske pasme so aktivne in lahko potujejo na dolge razdalje, zato so idealne za vzdrževanje pašnikov ali pašnikov.

Krava je lahko osemena, ne da bi izgubila mleko v dveh letih. Hotel enostavno prehaja in obdobje poživitve po porodu je sorazmerno majhno. S pravilnim programom hranjenja je 1,5 meseca.

Jersey pasme krav

Jersey pasme krav daje mleku z visokim odstotkom maščobe. Nosilci te pasme so prinesli mleko z vsebnostjo maščobe 8%. Povprečna vsebnost maščobe v mleku je 5%. Ta indikator se lahko poveča ali zmanjša z reguliranjem baze hrane.

Več vsebnosti maščob v mleku, manj mleka. Povečanje količine mleka bo pomagalo surovim krompirjem in korenčkom. V krmno mešanico ni mogoče dodati več kot 5 kg krompirja. Visoka vsebnost škroba zamašuje mlečne kanale, kar zmanjša donos mleka.

Korenje se lahko doda na 8 kg. Tak dodatek bo barvo mleka spremenil v čudovito rumeno barvo. Mleko in smetana bosta ponovno postala bela do sredine laktacije.

Krave Jersey so pokrite pri starosti 1,5 let. Teleta se molijo do štiri mesece.

Holsteinova pasma krav

V Rusiji ni nobene čisto Holsteinove pasme krav. Krave rodovnice kupujejo samo kmetije, ki se ukvarjajo z industrijsko živino. Na zasebnih kmetijah se vzreja kri med Holštajnovimi kravami in drugimi pasmami.

Holsteinova pasma krav ima visoko vsebnost mleka. Za dan lahko dobite do 40 litrov mleka. Laktacijsko obdobje pri živalih je 305 dni.