otrociGojenje je odlična možnost za tiste, ki radi pijejo mleko, vendar je nemogoče začeti kravo z zemljiščem. Če začnete veliko čredo, bo gojenje koz postalo dober posel. Poleg prodaje kozjega mleka lahko naredite sir in sir. Mnoge kozjereje se ukvarjajo z vzrejo koz in prodajo mladih koz za molžo.

Za oblikovanje močne črede so potrebni zdrave koze, zato mladi dobijo kolostrum iz prvih minut življenja, kar je zelo pomembno za nadaljnji razvoj imunskega sistema koz.

Krmljenje koz za vzrejo je treba opraviti na poseben način. Te koze dobijo mleko 4 mesece. Hrani se otrobi in zmleti fižol z dodatkom koruze in ječmena. Koze so zelo priljubljene takšne hrane, vendar se fižol dodaja v majhnih količinah, tako da jih ne povzroča prebavne motnje. Takšna krma spodbuja hitro zbiranje mišične mase in zdrav razvoj plemenske črede.

Odvračanje otrok od vime

Če otroci dolgo časa dobijo mleko od svoje matere, jih ne bomo mogli odgnati z vimena. Ko psi, ki pasejo koze, pijejo velik del mleka. Zato je treba v treh tednih vsebovati koze skupaj s kozami, jih je treba postopoma odstaviti z vimena. Najprej so mladi zasajeni v ločeni sobi le za noč. V tem obdobju lahko začnete molzne koze. Z vsakim molžem približno pol litra mleka. Vsako jutro so otroci prineseni na vimen, dajo jim mleko za pijačo, vendar ta del ni dovolj za njih, zato jih hranijo z rastlinsko krmo. V tem obdobju koze dobimo ovseno moko, paro z otrobi. Vzgaja jo s toplo vodo do konsistence tekoče kisle smetane. Po enem tednu te vsebine se koze prenesejo v ločeno ohišje, kjer se hranijo samo rastlinska živila.

Umetno hranjenje

V tem času otroci, namenjeni za vzrejo, poučujejo, da pijejo mleko iz skupne posode. Pri vzreji koz je praksa hranjenja otrok z uporabo bradavice. Ta način krmljenja ni učinkovit, ker morate nadzorovati čistočo velikega števila steklenic. Poleg tega je treba vsakega otroka ločiti, kar traja dolgo. Če poučujete koze za pijačo iz običajnih jedi, se zmanjša tveganje, da bodo začele sesati mleko pri paši.

Nekateri otroci ne želijo piti mleka iz posode. V tem primeru se koza dovede v posodo za mleko in prst se potopi vanj. Koza vzame prst osebe za vimen in začne lizati mleko. Postopoma nagnite prst v skledo. Na ta način lahko navajate splošno sposobnost celo najbolj trmastih otrok.