Jasmin je ena izmed najlepših vrtnih rastlin. Zaradi svoje edinstvene in očarljive cvetenja so krajinski oblikovalci že dolgo uporabljali to kulturo za okrasitev zasebnih parcel in javnih parkov. Najpogosteje v odprtem prostoru goji tako imenovani “lažni jasmin” – chubushnik.

Čud se čubušnik razlikuje od jasmina?

Lažen jasmin se pogosto zamenjuje s sedanjostjo, ker ima skoraj enako cvetenje. Torej so bele občutljive socvetje v resnici zelo podobne videzu, aroma je skoraj enaka. Če pa je jasmin vedno dišeč, potem nekatere sorte chubushnik na splošno ne morejo imeti vonja ali pa so zelo šibke.

Chubushnik se pogosto imenuje vrtni jasmin, kar pomeni njene rastoče značilnosti.

Poleg tega se Chubushnik razlikuje po povečani zimski trdnosti in je tam sposoben preživeti tam, kjer je jasmin popolnoma neudoben. Tudi v primeru zamrznitve poganjkov hitro razvija nove veje od korenin in samopopodobi.

In jasmin in čubušnik po naravi, listopad, če pa se prvi nanaša na liane, potem je drugi definitivno grm.

Okrasne vrste Chubushnik

Garden jasmina je zastopana v različnih oblikah, ki se med seboj razlikujejo tako v splošnem videzu kot v cvetenju. Obstaja več kot 20 vrst chubushnik uporablja za dekorativne namene. Nekatere izmed najbolj priljubljenih in lepih sort so:

  1. Letalski napad. Ima aromatično sladko dišavo. Že sama ima gibke dvotometne poganjke, ki ob cvetenju postanejo popolnoma raztresana z majhnimi cvetnimi rožami v obliki zvoncev. Pod njihovo težo se pokončne veje nekoliko nagnejo do tal.
  2. Gletcher. Nizki grm z višino, ki ne presega 1,5 m, z dvojnimi, velikimi in dišečimi cvetovi. Posebnost sorte je, da cvetni lističi po cvetenju ne izginjajo dlje časa. Da ne bodo pokvarili videza, je treba odrezati bledo socvetje.
  3. Mont Blanc. Škrlatno grmovje do višine 1 m, čeprav je v senčnih prostorih mogoče raztegniti pri iskanju svetlobe do 1,8 m, medtem ko izgubi svoj neokrnjeni dekorativni videz. Za večje liste se razlikuje od drugih vrst. Bele polvratne socvetje se zbirajo v krtačo na 5 kosov v vsakem in sladkega vonja jagod.
  4. Pearl. Kompaktni grm v višini do 1,3 m ima največje socvetje – do 7 cm v premeru. So snežno bele in frotirne.

Sorte vrt jasmina, značilnosti rastočih chubushnik – video