prezračevanje travnika po zimiPo zimski sezoni lansko suho travo tvori gosto plast, ki ne omogoča razvoja mlade rasti, preprečuje vstop makro- in mikroelementov, vode in zraka do korenin rastlin. Če ne ukrepate, bo travnik izgledal neutrudno, začeti rumeno in lahko celo umre.

Zračenje in čiščenje travnikov

Poleg tako pomembnih postopkov, kot so zalivanje, hranjenje, odboj, morate opraviti tudi prezračevanje in razkosavanje travnika.

Scarification se razteza iz stare suhe trave s pomočjo posebne vrtne opreme ali z roko rake. Zračenje – rezanje brazde v tleh za nasičenje s kisikom. Pripravite in razrežite travnik za njegovo celjenje. V tem primeru je potrebno:

  • odstranite suho travo, ki ne dovoljuje novih poganjkov;
  • odstranite mah;
  • Vzemite luknje v tleh do globine 5 cm, tako da lahko korenine rastlin dihajo.

To bo zagotovilo vstop zraka in sončnih žarkov na spodnje sloje pokrivne trave, hkrati pa bo hranilnikom in vlagi omogočilo, da dosežejo korenine rastlin.

Letenje je treba izvajati mesečno med sezono ali vsaj dvakrat letno: zgodaj spomladi in jeseni, oktobra.

Kako izvajati prezračevanje

Če vaš travnik zasede majhno območje, potem lahko opravite zračenje z običajnim vrtnim rakejem. Na večjih območjih je bolje, da s pomočjo posebne vrtne opreme – aerosona bencina ali električnega aeratorja – bolje potisnete trate. Orodje rezila brazde s pomočjo nožev na globino 3-5 cm s hkratnim česanjem iz stare trave in dviganjem navzgor.

Pred prezračevanjem je treba mesto očistiti iz velikih ostankov, palic, lubja.

Če imate samodejno zalivanje, označite šobe s pomočjo zastavic, da jih ne poškodujete med prezračevanjem.

Po obdelavi površine z aeratorjem se vsa slama nabira z grablje ali vrtnim sesalnikom. Prav tako je zelo primerno za zbiranje suhe trave s kosilnico.

Rake bolje jemati običajno, kovine. Dobro nabirajo staro travo, ni več treba iti na isto mesto in preoblikovati dela. Lahke ventilatorske obremenitve naredijo veliko prelazov.

Potem ponovno spustite aerator, da končno odstranite ostanke mrtvega lesa in izrežete več lukenj v tleh.

Related  Inenting van abrikoos op de pruim in de splitsing en de methode van verbeterde copulatie

Trate nam dajejo možnost, da se opomore, in posejane so velike plešasti obliži. Po zračenju je priporočljivo izdelati zgornjo oblačilo in malo zalivanje. Trava bo začela rastno dobo in se bo hitro rastla. Tvoja trata bo imela svetlo zeleno barvo in enotno gosto jamo.