mlekarstvoMlečno gnezdenje vključuje proizvodnjo mleka in njegovo predelavo. Kravje mleko najvišje kakovosti se uporablja za proizvodnjo tako imenovanih “svežih” sirov, na primer:

  • mascarpone;
  • feta;
  • ricotta;
  • mozzarella.

Za pridobitev mleka, ki je primeren za proizvodnjo takih sirov, je treba upoštevati več dejavnikov.

Pasma krav

Najprej je treba izbrati pasmo krav. Najbolj obetavne so nizozemske krave. Govedo iz te regije ima dober genski potencial. Imetniki nizozemskih pasem za krave, ki živijo v kravah, imajo do 100 let mleka. Visoko mleko je rezultat kombinacije več dejavnikov:

  • dobra genetika;
  • pravilno sestavljena krma;
  • razpoložljivost programa hranjenja.

Da bi dobili visoko kakovostno mleko, morate spremljati zdravje in higieno krav.

Pomembno je vedeti, da Nizozemci in krave drugih evropskih pasem ne prenašajo ruskega podnebja, zato v mnogih velikih industrijskih podjetjih rastejo lastne mlade in pasajo pasme. Če ne delate na aklimatizaciji krav, je v prvem letu smrt živali lahko 30% celotnega števila goveda.

Program krmne priprave in krave za prehrano

Po rojstvu in do starosti enega meseca tele vstopi v “kolostrum”. V prvih treh urah življenja mora tele dobiti kolostrum. Potem bo žival začel oblikovati imunski sistem.

V starosti enega meseca ima tele “mlečno” obdobje. V tem času, skupaj z mlekom, mladim dobijo mešane krmne mešanice pred zagonom. Uporabite lahko tudi “mleko za teleta” – mlečni nadomestek.

Raztegniti želodec v prvih mesecih življenja je glavna naloga vzreje mlečnih govedi, saj večji volumen želodca krave, bolj ga porabi krmo in zato daje več mleka.

Prehranska krma oblikuje imuniteto teleta in pomaga raztegniti želodec. V starosti treh mesecev teleta prejmejo začetno hrano, kar pripomore k povečanju mišične mase.

V starosti 1,5 let se tele prenese na krmo z dodatkom, ki spodbuja lov na krave. Prva prevleka se izvede v dvoletni dobi z maso živali 320 kg.

Po telitvi se krave prenesejo v “suho obdobje”, da dobijo največjo količino mleka brez škode za zdravje živali. Krma v tem obdobju je sestavljena iz sena in silaže.

V mešanici krme lahko dodamo premiks, ki stimulira izločanje kalcija iz telesa živali. Taka premiksa preprečuje nastanek kontraktov kolčnega sklepa krave in izgube mleka zaradi mlečnih kanalov, obremenjenih s kalcijem.

Suho obdobje traja en mesec. Nato se krave prenesejo v zrna in sončnično zdrob.