Chubushnik jagodaNa besedo “jasmin” večina nas je visok grmičevje z dišečimi belimi cvetovi. Vendar pa so med vrtnimi jasmini zelo kompaktne vrste, ki so primerne za gojenje na majhnih parcelah. Če je vrt omejen, vendar resnično želite imeti takšno rastlino v vaši posesti, lahko posadite jagodni chubushnik.

Kako izgleda grmičevje?

Chubushnik jagoda je ena najbolj kompaktnih oblik – njegova skupna višina je v povprečju do 1,5. Trenutno ime vrste zveni kot “majhen listnati mock oranžne”, kot sinonim za “jagode” je prejel, ker ni značilno za to vrsto rastlin vonj – njeni cvetovi oddajajo sladko in opojen vonj jagod (Fragaria).

Majhno listje chubushnik se razlikuje po počasni rasti – letni prirast ni več kot 7 cm.

Ta vrsta vrtnega jasmina izgleda zelo lepo, ker je premer njegove debele krone skoraj enak višini grma. Njegove veje so pokončne, rjavkasto rdeče, vendar pod težo velikega števila majhnih listov rahlo pokažemo na tla. Iz drugih vrst chubushnikov razlikuje majhne liste, do 2 cm v dolžino, z ostrimi nasveti. Na hrbtni strani listja je puhasto.

V tretjem letu življenja chubushnik cveti v majhnih, belih in dišečih, socvetjih. Cvetenje traja 3 tedne.

Sorte jasmin z majhnim listom

Na podlagi jagode chubushnika rejcev, ki ga je prehod z druge sorte prinesel veliko hibridov, ki prenaša na kompaktno velikost in značilnega vonja obrata. Med njimi je vredno omeniti sorte:

  • Mont Blanc;
  • Snežni plaz;
  • Yunnat;
  • Grenadski plašč;
  • Plazovi;
  • Moonlight.

Posebnosti rasti

Jasmine v jagodnem vrtu raje v sončnih krajih in plodnih tleh. Za pristanek je treba v odseku, na katerem vlečke ne hodijo, pobrati dobro osvetljen kotiček. Pod zaščito visokih dreves ali zgradb lahko postavite grmovje. Pristanišče mora biti humus, v glinenih tleh – in malo peska.

Pri saditvi sadike mora biti nekaj centimetrov za poglobitev korenskega ovratnika – zato je bolje, da se grmiš.

Slabosti sorte je mogoče pripisati ne zelo visoka odpornost proti zmrzovanju – pri temperaturi 15 stopinj pod zmrzovanjem, poganjki zamrznejo. Iz tega razloga spomladanski laški jasmin potrebuje sanitarno obrezovanje, da bi odstranili veje, ki jih je poškodovala zmrzal.

V avgustu lahko napolnite konice poganjkov, tako da so prenehali z rastjo, les pa se je moral zlomiti pred nastopom hladnega vremena.

Značilnosti jagodnega čubušnika (lažni jasmin) – video