Цхубусхник јагодаКод речи “јасмин” већина нас су високи грмље са мирисним белим цвијећем. Међутим, међу баштенским јасмама постоје веома компактне врсте које су погодне за узгој на малим парцелама. Ако је башта ограничене величине, али стварно желите да имате такву биљку у својој имовини, можете посадити јагода цхубусхник.

Како изгледа грмљавина?

Цхубусхник јагода је један од најважнијих компактној форми – њена укупна висина је до у просеку за 1,5. Тренутно, име врсте звучи као “мали пољског лажним наранџасте”, као синоним за “Стравберри” је добио за не типично за ову врсту биљног мириса – њени цветови емитују слатко и опојан мирис јагода (Фрагариа).

Мала лисица чубушник се разликује успореним растом – годишњи прираст није већи од 7 цм.

Ова врста баштенског јасмина изгледа веома лепо, јер је пречник његове дебеле круне скоро једнак висини грмља. Његове гране су покривене, смеђо-црвене, али под тежином великог броја малих листова благо се увлачи на земљу. Од других врста чубушников разликује се мали листови, дужине до 2 цм, са оштрим врховима. Повратна страна листа је пубесцентна.

У трећој години живота чубушник цвети у малим, белим и мирисним, цвјетовима. Цветање траје 3 недеље.

Сорте јасмина са малим листом

На основу јагода цхубусхника одгајивача од га прелаз са других сорти донео многе хибриде, који преноси компактне димензије и карактеристичан мирис биљке. Међу њима вреди споменути сорте:

  • Монт Бланц;
  • Снов лавина;
  • Иуннат;
  • Гренадски плашт;
  • Аваланцхе;
  • Моонлигхт.

Посебности раста

Јасмине од јагода од јагода преферира сунчана места и плодно тло. За слетање, неопходно је покупити добро осветљени угао у одељку на коме нумере не ходају. Можете поставити грмље под заштиту високих дрвећа или зграда. Јама за слетање треба да буде хумус, а у земљаним земљиштима – и мали песак.

Када садите садњак, требало би да буде пар центиметара да продубите коријенски овратник – тако да је боље да се грмља.

Недостатак сорте може се приписати не тако великом отпорности на мраз – на температури од 15 степени испод смрзавања, пуцање се замрзава. Из тог разлога, на пролеће, лажни јасмин од јасмина потребан је санитарно обрезивање како би се уклониле гране које су оштећене мразом.

У августу можете присцхипнут врхове пуца, тако да заустави раст, а дрво је имао времена да очврсне пре хладном времену.

Карактеристике јагода цхубусхник (лажни јасмин) – видео

Related  Gerechten bereiden uit de aardpeer van Jeruzalem