obitelj zečeva u kavezuMnogi vrtlari vjeruju da je uzgoj kunića vrlo profitabilan posao. No, kao u bilo kojem poslu, uzgoj zečeva ima svoje tajne i nijanse. Prema statistikama, početni uzgajivači kunića gube svoju stoku za drugu godinu zbog neadekvatnih uvjeta pritvaranja i pogrešnog izbora pasmine. Važno je zapamtiti da postoje dva glavna pravila za kuniće: kunići ne podnose nacrt; u stanicama uvijek treba biti čist.

Sve pasmine zečeva se mogu podijeliti u tri kategorije: krzno, meso – krzno i ​​krzna pasmina zečeva. Ako ste početnik uzgajivača kunića, onda je vrijedno početi uzgajati tzv. Pasmine mesa ili divovskih zečeva. Dva najupečatljivijih uvjeta za meso su “Kalifornijski kunići” i pasmina “Gray Giant”. Nakon nekog vremena, kada uzgajivač zeca dobije iskustvo, možete nastaviti uzgajati pasminu “White Giant”.

Kalifornijski zečevi

Pasmina “kalifornijska” smatra se najprofitabilnijom pasminom mesa u uzgoju kunića, ali kalifornijski zečevi često pasmine za ukrasne svrhe. Kunići ove pasmine, kao i svi zečji divovi, spremni su za parenje u 6,5 mjeseci. Žena daje potomstvo od 7-9 kunića. U godini je moguće napraviti 4 legla.

Dvomjesečni kalifornijski kunić teži 3 kg. Kunići su spremni na klanje nakon 4 mjeseca. U toj dobi zečevi su težili od 8 kg do 10 kg, no mišića se povećava do dobi od jedne. Nakon 4 mjeseca života zečevi počinju intenzivnije jesti, a dobitak težine usporava. Maseni udio mesa je 55% ukupne težine kunića, jetra zeca obično teži 300-400 gr.

“Sivi Giant”

Zecovi divljih pasmina smatraju se mesnim krznama. Održavaju se 4 mjeseca jer, za razliku od kunića “Kalifornije”, “Gray Giant” prestaje rasti za 5. mjesec života. Prvi supružnici zečevi su spremni za 5 mjeseci. Žena daje potomstvo od 4-7 kunića. Trudnice samo u razdoblju lova. Lovni period “Sivi Giant” traje 2 mjeseca. Prvo razdoblje je zima, od siječnja do ožujka. Drugi je od srpnja do kolovoza.

Za parenje, stavite ženku u kavez muškaraca, i ni u kojem slučaju ne obrnuto. Inače, mužjak može ubiti kunić.

Težina trupla sivog div je 3 kg. Jetra obično teže 100-250 g.

Related  Sarımsak yapraklarının sararmasının nedenleri

 “Bijeli divovi”

Kuniće pasmine “Bijeli div” smatraju se broilerom. Njihova živa težina u trajanju od 4 mjeseca iznosi 10-14 kg, a zečje truplo teži 6 do 8 kg. Životinjski jetra teži 500 grama. “Bijeli div” je osjetljiv na kokcidizu. Kunići koji su se oporavili od kokcidioze ne mogu se reproducirati, pa je potrebno spriječiti ovu bolest. Žena rađa do 10 kunića za jedan okolol.