alpukatAlpukat adalah buah eksotik yang tumbuh di atas pokok tropika yang tinggi. Dari batu buah ini, anda boleh menanam benih yang kuat, yang, dengan penjagaan yang betul, tumbuh sehingga 2.5 m tinggi, bergantung pada jumlah periuk.

Anda tidak akan mendapat buah dari pokok tersebut. Untuk membawa buah-buahan, perlu menanam cawangan buah-buahan di stok, begitu banyak pencinta tumbuh-tumbuhan eksotis tumbuh alpukat, seperti tumbuhan rumah hijau.

Tempatkan alpukat yang semakin meningkat

Benih alpukat untuk pertumbuhan dan perkembangan biasa memerlukan sejumlah besar cahaya matahari dan haba, jadi periuk dengan tumbuhan diletakkan di ambang jendela selatan. Sistem akar alpukat tidak bertolak ansur dengan genangan air. Oleh itu, apabila menanam benih, beberapa syarat mesti diambil kira:

  • Pot penanaman mestilah diisi dengan tanah liat pasir longgar: asas campuran tanah adalah pasir dan dedaunan;
  • untuk mengekalkan kelembapan, tanah dicampakkan;
  • pada musim sejuk, penyiraman dikurangkan supaya daun pokok tidak mula berubah menjadi kuning dan jatuh.

Sebagai mulsa, anda boleh menggunakan jerami, perlite taman atau vermikulit. Untuk menghias periuk dengan pokok alpukat, anda boleh menanam tumbuhan herba sepanjang perimeter tangki.

Berpakaian dan pemprosesan alpukat

Pokok alpukat bertindak balas dengan baik untuk membaja. Pada musim panas, baja fosforus dan potash diperkenalkan ke dalam tanah, dan juga rawatan foliar dengan penyelesaian hidrogen peroksida dijalankan. Selepas pemprosesan, daun tumbuhan akan menemui warna hijau yang kaya, pokok itu akan membentuk pucuk baru yang kuat.

Mengoyakkan daun dengan tepi kering tidak berbaloi, kerana pokok itu boleh mati kerana pembentukan klorofil yang tidak mencukupi. Daun tersebut dikeluarkan hanya selepas pucuk yang sihat terbentuk.

Pada musim sejuk, sedikit baja nitrogen digunakan di tanah untuk mengekalkan warna biasa daun. Semua berpakaian atas dilakukan dalam bentuk penyelesaian hangat. Dalam sepuluh bahagian air adalah perlu untuk membubarkan satu bahagian baja organik yang mengandungi nitrogen. Perhatikan perkadaran ini adalah perlu apabila menyediakan penyelesaian hidrogen peroksida.

Pada musim gugur, kayu boleh diperkenalkan ke dalam tanah. Selepas enam bulan kandungan ini, pokok alpukat akan bertambah sehingga 2 m. Pemindahan dalam periuk yang lebih besar diperlukan setiap tiga bulan. Untuk saliran tambahan air ke bahagian bawah periuk dengan lubang saliran perlu mencurahkan bata yang rosak, perlite taman atau vermikulit.