puyuh di dalam sangkarPuyuh – bersahaja dengan syarat menjaga burung. Mereka membawa telur yang sangat berguna, sehingga mereka tersebar di seluruh dunia. Pada puyuh skala perindustrian ditanam di Jepun, China dan negara-negara Asia yang lain. Di Rusia, burung-burung ini banyak ditanam di dalam rumah. Puyuh tidak begitu popular di negara kita, kerana permulaan petani ayam, dengan kejahilan, tidak memberikan keadaan hidup yang betul.

Kerana kesilapan sambil menjaga burung puyuh, burung berhenti tergesa-gesa. Penurunan pengeluaran telur boleh disebabkan oleh beberapa sebab:

  • umur burung;
  • keadaan suhu yang tidak betul;
  • asas makanan tidak seimbang;
  • cerah atau sebaliknya, terlalu terang.

Juga, punca penurunan pengeluaran telur boleh menjadi trauma dari burung: patah dan dislokasi.

Umur burung

Quail mula membawa telur dari lima minggu atau dua bulan, bergantung kepada baka. Para saintis telah mendapati bahawa telur terbesar dalam puyuh berlaku seminggu selepas memasuki tempoh oviposisi. Selepas tiga bulan, telur-telur betina jatuh, dan selepas lima burung itu terhenti.

Puyuh hidup sejam, secara purata, satu tahun. Apabila puyuh telah mencapai usia lapan bulan, menggantikan jumlah burung dengan generasi muda, jadi anda akan mencapai produktiviti yang hebat dan mendapatkan bilangan telur maksimum. Telur untuk inkubasi terbaik diambil dari burung puyuh dua bulan. Daripada telur ini menetas anak ayam terkuat.

Keadaan suhu

Di rumah unggas, di mana puyuh disimpan, anda mesti mengekalkan suhu tetap sekurang-kurangnya +22MengenaiDengan turun naik suhu 3MengenaiDengan berhenti puyuh untuk dilahirkan selama dua minggu, dan jika suhu jatuh di bawah nilai yang dibenarkan sebanyak 10 kaliMengenaiDengan, puyuh akan kehilangan keupayaan untuk membawa telur.

Baik melindungi rumah, supaya puyuh dibawa secara teratur.

Bekalan makanan tidak seimbang

Untuk memberi makan puyuh menghasilkan fodders campuran khas. Mereka termasuk lebih daripada 150 komponen yang berbeza. Secara tidak sengaja menyediakan makanan yang sesuai untuk burung tidak akan berfungsi, sehingga puyuh harus bertukar secara bertahap untuk memberi makan untuk meningkatkan produksi telur.

Pencahayaan tidak betul

Kerana cahaya yang terlalu terang, puyuh tidak dapat tidur dengan betul, kehilangan banyak tenaga dan tenaga, dan berhenti membawa telur. Pencahayaan terlalu lembap membawa kepada fakta bahawa burung menjadi lembam dan membeku. Subcooling membawa kepada pengurangan ketara dalam pengeluaran telur.

Pasang lampu pendarfluor di rumah dan matikannya pada jam sembilan petang untuk mendapatkan bilangan telur maksimum.