pemindahan pemindahan anthuriumPendapat penanam bunga mengenai pemindahan pemindahan bunga yang baru dibeli, termasuk anturium, menyimpang. Sesetengah percaya bahawa ini tidak boleh dilakukan sebelum kilang dapat digunakan untuk keadaan baru dan penyesuaian, yang lain menuntut penggantian segera tanah.

Pengambilan keputusan dalam mana-mana kes tetap untuk wanita simpanan anthurium, bagaimanapun, ia telah diperhatikan dari amalan bahawa bunga yang tidak dipindahkan, terutama orang dewasa dan yang besar, sering mula hilang. Di daun terdapat bintik-bintik, secara beransur-ansur tidak hanya daun layu, tetapi bunga itu sendiri.

Kenapa anthurium hilang selepas membeli?

Sebab-sebab untuk menelan bunga boleh menjadi beberapa, lebih kerap adalah:

 1. Sistem akar dewasa. Biasanya anthurium tumbuh di dalam periuk kecil. Semenanjung dewasa pada waktu pembelian mempunyai sistem akar yang baik. Bunga ini bahkan sukar dibuang dari periuk, tanpa merosakkan akarnya, dan seringkali kapasiti itu harus dipecahkan. Dengan penyitaan tumbuhan itu, dapat dilihat bahawa akarnya mengambil bentuk piring, di mana anturium bertambah – mereka saling berkait rapat antara satu sama lain dan bumi hampir tidak kelihatan. Kerana ini, kebolehtelapan air dan udara dilanggar, air bertakung di benjolan akar padat, yang menyebabkan kerosakannya.
 2. Kekurangan nutrien. Di kedai-kedai bunga, tumbuh-tumbuhan banyak diberi makan supaya mereka tidak kehilangan penampilan dekoratif dan mekar selama mungkin. Sudah jelas bahawa selepas membeli tanah itu habis dan bunga, terbiasa dengan “menggemukkan” dari kelebihan baja, mula layu.

Berdasarkan sebab-sebab ini, adalah wajar untuk masih memindahkan bunga selepas pengambilalihan menjadi substrat baru yang berkhasiat.

Ciri-ciri transplantasi anthurium

Agar bunga untuk berjaya memindahkan pemindahan, adalah perlu:

 • adalah baik untuk menyiram bunga;
 • ambilnya dari periuk;
 • keluarkan akar rosak (busuk);
 • jika perlu, jika akarnya rosak teruk, adalah lebih baik untuk mengubah tanah sepenuhnya, dan yang lama perlahan-lahan diperas di akar dengan pensil atau tongkat;
 • jika semua akarnya sihat, mempunyai warna merah jambu putih, bumi tua boleh dibiarkan tidak merosakkannya sekali lagi;
 • terletak di bahagian bawah panci baru, 4-5 cm lebih besar daripada yang sebelumnya, tanah liat dan arang yang diperluas;
 • tuangkan sedikit substrat segar ke longkang;
 • untuk menubuhkan bunga;
 • tuangkan tanah yang tersisa supaya ia mengisi periuk dan semua retak, sementara tidak memampatkannya dengan kuat.

Jika sistem akar anthurium sangat busuk, semua bumi perlu dikeluarkan, akar buruk dipotong, ditaburi dengan karbon diaktifkan dan dibenarkan kering sedikit.

Selepas pemindahan, anthurium mesti disiram, mengarahkan aliran air di sepanjang pinggir periuk. Air berlebihan dalam kuali tuangkan. Untuk pengairan, anda harus menggunakan air berdiri, di mana anda kadang-kadang dapat menambahkan sedikit asid sitrik.

Related  Priprava jedi iz Jeruzalemske artičoke

Video tentang transplantasi anthurium selepas pembelian