menenun willowsWillow adalah bahan yang hebat untuk mewujudkan lindung nilai. Untuk menghiasnya, pokok-pokok jenis tinggi boleh digunakan, yang akan bertindak sebagai lajur. Dalam usaha untuk lindung nilai untuk kelihatan cantik, anda mesti memilih teknik yang betul tenun.

Terdapat tiga jenis lindung nilai dari willow. Kesemua mereka sesuai untuk kawasan yang berlainan. Teknik pagar membahagikan lindung nilai:

  • pada tenunan, yang terdiri daripada satu batang (1X1);
  • tenunan dengan dua garis panduan (2X2);
  • tenunan dengan corak (3X3).

Yang paling indah adalah tenunan corak. Teknik ini hanya digunakan jika setiap elemen terdiri daripada tiga ranting willow. Dalam kes ini, kos pagar bertambah, jadi lindung nilai dengan corak lebih baik untuk melengkapkan di kawasan yang kecil.

Batang mana yang hendak dipilih

Batang rotan dengan ketebalan minimum 3 mm adalah sesuai untuk menenun lindung nilai. Ia juga perlu memilih bar dengan panjang yang sama, sekurang-kurangnya 3.2 m, untuk membuat lindung nilai tinggi 1.8 m.

Tumbuh batang willow, sesuai untuk menenun pagar, tidak akan berfungsi sendiri. Satu tumbuhan memberikan sedikit batang dengan panjang 3.2 m. Batang pendek boleh digunakan untuk menenun perabot dan bakul, tetapi untuk menenun lindung nilai mereka tidak akan berfungsi.

Untuk menenun 1 m pagar dengan bantuan corak daun dari 30 hingga 45 batang. Untuk mengembangkan bahan yang diperlukan untuk mengatur pagar, perlu menanam kawasan besar willow.

Untuk menenun pagar, cetek variasi “Amerika” sesuai. Tumbuhan ini membentuk batang tinggi yang kuat, yang tumbuh hingga 4 m.

Bagaimana cara memotong batang

Agar pagar pagar terbuka mengambil akar dan berkembang, perlu untuk mengikatkan rod. Untuk melakukan ini, sebelum mendarat di padang terbuka menjalankan “menghidupkan semula batang.” Mereka diletakkan di dalam air suhu bilik sehingga 48 jam.

Proses “revitalisasi” akan memulakan pergerakan sap di dalam rod, yang akan memudahkan tenunan lindung nilai terbuka. Di samping itu, “revitalisasi” akan mempercepat proses pembentukan sistem akar.

Untuk menghalang rod dalam air adalah tidak diingini. Sekiranya batang itu berakar di dalam air, maka apabila bertukar ke tanah terbuka, terdapat risiko yang tinggi untuk merosakkan sistem akarnya. Batang dengan akar yang pecah tidak terbiasa.

Keadaan yang ideal bagi rod untuk menenun pagar adalah penampilan titik putih pada kerak. Daripada jumlah ini, akar willow akan terbentuk.

Related  Nós fixamos os pilares da cerca por séculos

Batang ditanam ke dalam kerudung pada kedalaman lebih daripada separuh rod. Kedalaman minimum ialah 40 cm. Dalam kes ini, sistem akar lindung akan menjadi kuat, yang akan membolehkan kurang menyiram, tidak seperti tumbuhan lain di tapak anda. Willow akan menerima semua kelembapan yang diperlukan semasa hujan. Untuk komposisi tanah, willow tidak menuntut, sehingga ranting dapat tumbuh tanpa baja.

Setelah mendarat batang di tanah terbuka, perlu ditutup dengan tiga lapisan mulsa. Dalam kes ini, anda akan membentuk mikroklimat yang baik untuk rooting mereka.

Lapisan pertama mulsa dibuat dari rumput mown. Ketebalan lapisan adalah 2-3 cm. Lapisan kedua mulsa adalah tanah. Ketebalan lapisan tanah adalah 5 cm. Kemudian tanah itu ditutup dengan lapisan lain rumput tebal 2-3 cm.

Penjagaan lindung nilai

Selepas daun pertama muncul di pagar, pemangkasan perlu dilakukan.

Pemangkasan selepas pembubaran pertama daun tunas adalah mandatori. Jika anda tidak memotong lindung nilai pada tahun pertama, maka cawangan pagar akan bermula.

Selepas memotong pertama, mulsa di bawah lindung nilai mesti diganti. Sebagai mulsa baru, anda boleh menggunakan “pai berlapis” yang sama, serta apabila memanggang batang, dan anda juga boleh menutup lindung nilai dengan habuk papan.