Menanam kacang ayam dan kekacang lain

kacang chickpeaKekacang adalah yang paling melimpah dalam protein antara tumbuh-tumbuhan. Chickpeas, atau seperti yang dipanggil kacang kambing, juga mengekalkan kelembapan. Walaupun dalam cuaca panas, daun dan batang chickpea akan basah. Untuk menanam kacang ayam di kawasan pinggir bandar, perlu mengikuti saranan umum untuk meningkatkan kekacang, serta mewujudkan keadaan yang menggalakkan bagi kacang berkuda yang semakin meningkat.

Apa itu kacang ayam dan di mana ia tumbuh?

Chickpea adalah pod tanaman. Ia dipanggil kacang kambing, kerana bentuk buah-buahan muda. Biji kacang ayam muda adalah sama dengan kepala kambing. Apabila kacang anak ayam sepenuhnya masak, biji-bijiannya menjadi kuning dan menjadi bulat. Tidak seperti kacang polong biasa, buah chickpea sangat kecil. Di setiap pod terdapat hanya dua biji. Pada satu batang, kacang chickpea boleh mengandungi sehingga 50 buah. Dari satu tumbuhan, sehingga 100 biji boleh dituai. Budak ayam masak pada bulan Ogos. Ia dikumpulkan bersama batang tanaman. Kemudian, buah-buahan itu secara manual dipetik dari batang. Benih dibersihkan dan dikeringkan untuk penyimpanan. Pada musim bunga, kacang ayam ditanam di tanah terbuka.

Secara semula jadi, kacang kambing tumbuh di negara-negara Semenanjung Arab dan Timur Tengah. Kacang ayam mengandungi sejumlah besar protein sayuran. Jika kacang ayam dikenakan rawatan panas, enzim yang membantu pencernaan terbentuk. Nut secara aktif digunakan untuk memasak masakan Yahudi, Mesir dan Turki. Hidangan yang paling terkenal dengan penggunaan kacang kambing ialah hummus. Hummus adalah tempa kacang yang disediakan dengan penambahan rempah dan biji zirch.

Hidangan dari kekacang dan kekacang lain menyebabkan peningkatan pengeluaran gas. Untuk mengelakkan pencernaan dalam hidangan, anda perlu menambah dill, ketumbar atau adas.

Menanam kacang abu

Chickpeas, seperti kekacang lain, ditanam dalam lubang atau lubang. Lima lubang diletakkan di dalam telaga. Jarak antara biji di alur mestilah dari 3 hingga 5 cm. Nut suka tanah subur yang ringan. Menanam kacang ayam pada akhir bulan Mei. Untuk mendapatkan hasil maksimum, tanah mesti disiram dengan infusi herba.

Menanam kacang di kawasan anda, anda akan menenun tanah dengan nitrogen, yang akan menjejaskan perkembangan budaya lain. Barley pea juga merupakan ciderate yang sangat baik untuk budaya solanaceous. Kaktus kering digunakan untuk tumbuhan bulbous mulsa. Ayam ditanam berhampiran katil dengan bawang putih untuk menakutkan rama-rama kacang dan roller daun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector