menanam halia dalam mangkuk Kekasih spice halia secara langsung, kerana tumbuhan ini digunakan secara meluas semasa penyediaan pelbagai hidangan untuk memberi mereka rasa dan aroma istimewa. Tumbuhan pedas dengan mudah boleh dibeli di kedai atau di pasaran. Di samping itu, untuk mengembangkan akar yang kaya, berisi, wangi di rumah tidaklah sukar sama sekali, selain itu juga sangat praktikal, kerana anda boleh mendapatkan beberapa dari satu umbi yang dibeli.

Bila hendak menanam?

Pematangan rimpai halia adalah proses yang agak panjang. Ia mengambil masa antara 8 hingga 10 bulan, yang mesti diambil kira untuk mendapatkan tuaian yang tepat pada masanya. Masa yang paling sesuai untuk penanaman adalah pada akhir bulan Januari, tetapi tidak menangguhkannya lebih awal daripada pada awal bulan Mac.

Bagaimana untuk memilih dan bersedia untuk menanam umbi?

Untuk penanaman sesuai untuk halia biasa, dibeli di kedai. Untuk mendapatkan kilang berkualiti daripadanya dengan tuaian yang baik, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada butiran tersebut apabila membeli:

  • Daging mesti padat dan elastik;
  • di dalam tiub tidak sepatutnya merosakkan kerosakan mekanikal dan kerosakan.

Terlalu besar umbi boleh dipotong menjadi serpihan dengan syarat terdapat sekurangnya satu titik pertumbuhan pada setiap bahagian rimpang.

Untuk membangkitkan tunas tidur, mula-mula meletakkan ubi selama 3-4 jam dalam air suam. Kemudian, jika perlu, bahagikannya ke bahagian-bahagian dan biarkan selama sehari: pada masa ini, bahagian-bahagian hirisan akan kering dan mengambil sedikit masa.

Sekiranya bahagian yang ditaburkan aktif atau arang, anda boleh menanam dengan serta-merta.

Pot yang hendak digunakan?

Peminat periuk tanah liat kali ini harus meninggalkan pilihan mereka dan menanam halia dalam perkakas plastik. Fakta adalah bahawa ia sangat berkembang dan kemudian akan sangat sukar untuk mengeluarkan rhizome dari periuk tanah liat. Atas sebab yang sama, anda harus menggunakan bekas yang luas dan cetek.

Dalam periuk mestilah lubang saliran, kerana, walaupun sifat hygrophilous, halia cepat berpusing dari air bertakung.

Bagaimanakah dan jenis tanah yang akan ditanam?

Di bahagian bawah pot bunga meletakkan lapisan tanah liat yang diperluas, sementara jika tidak ada alat tenun, pot yang tinggi harus dituangkan lapisan yang layak, hingga satu pertiga ketinggian pot.

Halia suka tanah longgar, lemah sedikit. Di dalam tanah yang padat, tumbuhan akan berkembang dengan buruk, dan akar akan tumbuh canggung.

Di atas saliran itu tuangkan substrat untuk tumbuh-tumbuhan dalaman, tidak melaporkan ke bahagian atas periuk 2-3 cm. Lay ubi sedemikian rupa sehingga mata pertumbuhan kelihatan. Jika beberapa serpihan umbi ditanam dalam satu periuk, buah pinggang perlu diarahkan ke arah yang berbeza. Taburkan sedikit tanah, telusur tanah dan salurkan air dari kuali. Letakkan periuk di dalam bilik yang terang dengan suhu sekurang-kurangnya 20 darjah Celsius. Pucuk pertama akan muncul dalam 2 minggu.

Video mengenai penanaman halia di rumah

Related  Hoe en wanneer plant u munt op zaailingen?