busur besar di katil tamanKebanyakan tukang kebun tumbuh bawang hanya pada sayur-sayuran. Untuk penuaian bawang hijau yang baik, sebilangan besar baja nitrogen digunakan untuk tanah. Sekiranya anda menanam busur untuk mendapatkan hasil panen yang baik, maka anda perlu mengikuti peraturan tertentu. Dengan penjagaan yang betul tumbuhan, mentol mencapai jisim 700 g.

Baca artikel: kapan dan bagaimana untuk betul menanam bawang di kawasan terbuka!

Penyediaan tanah

Agar bawang besar menjadi besar, perlu menyediakan tapak pendaratan dengan betul. Bawang tidak suka tanah yang berat dan kekacang. Sekiranya terdapat tanah liat yang berat di laman anda, pastikan anda memasukkan pasir dan gambut di tanah. Campuran tanah sedemikian melepasi kelembapan dengan baik, jadi tidak akan ada genangan air di tempat tidur, dan mentol tidak akan membusuk. Dalam tanah longgar mentol akan menjadi lebih besar.

Bawang juga tidak bertolak ansur dengan tanah berasid. Jika anda menanam mentol dalam tanah berasid, ia tidak akan menyerap nutrien. Untuk menormalkan keseimbangan asid-asas di dalam tanah, adalah perlu untuk menambah tepung dolomit atau limau slaked.

Komponen-komponen ini mesti ditambah pada musim gugur, di bawah penggalian. Jangan gunakannya secara langsung sebelum menanam mentol.

Bawang ditanam di alur 10-15 cm lebar pada jarak 20 cm dari satu sama lain. Dengan skim penanaman ini, setiap mentol kedua digunakan untuk sayur-sayuran, dan separuh lagi ditinggalkan di dalam tanah sebelum menuai bawang. Agar mentol tidak memukul lalat bawang, tumbuhan di sebelah lobak taman. Bawang akan menakutkan lalat lobak, dan wortel – bawang. Untuk memerangi lalat bawang, mungkin untuk memasukkan sedikit garam ke dalam alur semasa penanaman.

Membersihkan bawang

Supaya mentol tidak terjejas oleh penyakit kulat, penyebaran itu dibasmi kuman. Anda boleh mencelupkan bawang selama 20 minit ke dalam hidrogen peroksida atau merawat bahan penanaman dengan larutan kalium permanganat yang lemah. Dalam penyelesaian merah jambu permanganat kalium pucat, bawang dibasuh selama 30 minit.

Makan

Baju pertama bawang merah pertama dihasilkan 5-6 hari selepas ditanam di dalam tanah. Bawang disiram dengan larutan kotoran lembu. 1 liter buburan hendaklah dicairkan dalam 10 liter air. Anda boleh menggunakan kotoran ayam. Dalam 10 liter air, larutkan segelas cecair.

Pemberian kedua dilakukan dua minggu selepas yang pertama. Lebih baik makan bawang dengan infusi herba, tetapi anda boleh menggunakan baja mineral. Dalam 10 liter air, larut:

  • 30 g superfosfat;
  • 10 g ammonium nitrat;
  • 5 g baja kalium.

Pergantungan atas ketiga dilakukan pada akhir bulan Jun. Jika anda makan bawang dengan infusi herba, semasa makan ketiga meletakkan kalium sulfur di dalam tanah. Ia mempunyai kesan yang baik terhadap pemuliharaan mentol.

Tidak sekali-kali tidak membenarkan baja nitrogen melimpah semasa makan, seperti dengan lebihan nitrogen bulu hijau yang baik akan tumbuh, tetapi mentol akan cetek.