krisan globularChrysanthemum candelier dibiakkan oleh penternak untuk menghiasi katil bunga dalam reka bentuk landskap. Mereka tidak dimaksudkan untuk musim sejuk. Setiap tahun semak adalah perlu, atau digali dan simpan di tempat yang sejuk, atau tutup dengan baik untuk musim sejuk, mulsa dengan bunga kering. Ini akan membantu melindungi krim dari icing. Sekiranya anda tinggal di wilayah utara Rusia, maka anda akan tumbuh semak kristas semut hanya di rumah hijau atau apartmen. Bunga-bunga ini adalah houseplants yang indah. Sekiranya mereka ditanam di dalam periuk bunga, semak belukar akan tumbuh sangat banyak, dan ia boleh dibahagikan.

Keanekaragaman krisan globular adalah lekatan buruk dari keratan, oleh karena itu, bunga ini dibiakkan hanya dengan membelah belukar ibu.

Ciri-ciri tumbuh kekwa di tanah terbuka

Untuk mengekalkan bibir semak krisan, setiap 2-3 musim mesti dibahagikan. Pucuk-pucuk chrysanthemum berusia tiga tahun dipetik dua interstices. Ini menggalakkan pembentukan bentuk sfera semak.

Tidak dapat menanam bunga ini di penumbra. Apabila kekwa ditanam di kawasan yang tidak mencukupi, tumbuhan mula hanyut dan membuang banyak tunas.

Untuk kekayaan bunga yang banyak perlu ditanam di tapak di mana cahaya matahari langsung menyentuh semak paling banyak hari cahaya.

Baja untuk krisan

Chrysanthemum adalah tumbuhan pembangunan malam, ia tumbuh hanya pada waktu petang. Di bahagian tengah Rusia pada bulan September, sering terdapat frosts malam. Semut krisan tidak bertolak ansur dengan selsema. Oleh itu, pada musim luruh ia mesti dipindahkan ke rumah hijau. Atas sebab yang sama, krisan tidak dapat diatasi dengan nitrogen. Jika tidak, mereka akan cepat tumbuh dan membekukan sebelum musim sejuk. Banyak nitrogen terkandung dalam baja organik: kompos, humus, humus atau infusi rumput. Baja ini diperkenalkan ke dalam tanah pada musim bunga dalam dos yang sangat kecil. Pembajaan terbaik untuk krisan adalah baja mineral kompleks dengan peningkatan kandungan kalium dan magnesium, yang mempunyai kesan positif pada pembentukan tunas. Jika anda tidak mahu menggunakan baja kimia di tapak anda, anda boleh memohon kalium ke tanah dengan kulit pisang. Sumber kalium dan kalsium boleh menjadi kulit telur. Letakkannya di dalam tanah, dan kulit akan secara beransur-ansur mula memancarkan kalsium dan kalium.

Semasa pembentukan tunas, kekacang mudah terdedah kepada cendawan bubuk. Untuk pencegahan penyakit kulat, perlu menyemburkan semak dengan cecair Bordeaux dan memohon baja yang mengandungi magnesium ke tanah.