trellisPeas – tumbuhan kacang lencong, yang ditubuhkan dengan baik di dalam tanah pasir dan tanah berpasir. Pada cahaya, tanah yang subur, kacang akan menghasilkan hasil yang paling besar.

Tumbuh tumbuhan kacang ini lebih baik di tempat tidur tinggi, menanam kacang dalam dua baris. Untuk mendapatkan biji benih yang baik, anda perlu membuat sokongan untuk kilang. Varieti tinggi tumbuhan yang sedap ini boleh tumbuh hingga ketinggian 2 m. Pertimbangkan dua kaedah membuat trellises untuk kacang.

Cara pertama memasang trellis ialah “dinding kacang”

Letakkan antara baris bersebelahan kacang dengan sokongan dari balok kayu. Di atas bingkai yang telah diubahsuai, tarik jaring telur untuk timun, yang dijual di mana-mana kedai berkebun atau perkakasan. Ia boleh menjadi 3 m atau 5 m lebar. Pilih mesh mengikut saiz trellis anda.

Apabila kacang mula tumbuh, maka “antena” mereka akan berpaut pada trellis: satu baris di sebelah kanan, dan baris kedua di sebelah kiri. Tetapi pertama-tama anda perlu membantunya memegang grid. Untuk melakukan ini, hantarkan setiap tumbuhan ke grid dan pasangkannya untuk barisan sel pertama, dan kemudian setelah seminggu kacang-kacangan secara mandiri akan naik. “Tembok kacang” dibentuk.

Jika lebar taman anda membenarkan, kemudian tanamkan busur bawang atau busur dzhusai berhampiran barisan kacang, dan anda akan mempunyai sayur-sayuran vitamin di atas meja untuk keseluruhan musim panas.

Jenis kedua permaidani – nenek “wigwam”

Cara kedua membuat trellises adalah pepenjuru. Sokongan sedemikian telah ditetapkan untuk kacang-kacangan oleh nenek kami dan dipanggil “wigwam”. Adalah perlu untuk mengasah pasak kayu dengan mengatur pasak supaya bahagian atas berpotongan satu sama lain. Dalam usaha untuk menyokong yang lebih baik, ia disambungkan dengan wayar.

Untuk kestabilan tambahan sokongan, rasuk melintang diletakkan di atas. Dengan rasuk seperti itu, trellis akan menahan apa-apa beban dan tidak akan jatuh dari angin.

Pegangan terjebak ke dalam tanah pada sudut 60Mengenai antara dua pokok tetangga. Jarak antara dua baris kacang adalah lebih luas 20-30 cm berbanding dengan cara penanaman pertama. Dari masa ke masa, kedua-dua tumbuhan jiran ini akan mengikat tali, berpaut kepada satu sama lain.

Pada permulaan pertumbuhan tumbuhan, untuk membantu kacang-kacangan untuk mengelilingi sokongan, maka perlu menarik tali pada jarak 20 cm dari tanah, yang mana batang belukar muda akan berpaut.

Related  Bekalan air dan rumah dari satu telaga