lembu baka GallowayBaka baka Lembu Galloway sesuai untuk penyelenggaraan luar. Ini adalah haiwan dengan bulu hitam, coklat atau putih, yang melindungi lembu dari suhu rendah. Terdapat dua garis pembiakan untuk baka ini: Belanda dan Kanada.

Dua garis genetik sedikit berbeza. Pembiakan Belanda lebih berkekalan. Lembu-lembu garis genetik ini menahan suhu negatif hingga -20 ° C. Lembu Kanada lebih besar dan memberi lebih banyak susu. Brek baka Galloway sempurna bertolak ansur dengan cuaca tidak menguntungkan.

Hotel lembu ini mudah dilalui. Anda boleh lahir di bawah langit terbuka. Anak lembu mempunyai imuniti yang kuat, yang membolehkan anda menyimpan kawanan keseluruhan dalam satu kandang besar.

Kelemahan baka Galloway

Di Rusia, baka Galloway tidak tersebar luas. Di seluruh negara, penanaman lembu-lembu ini hanya melibatkan lima ladang separuh masa peribadi dan dua ladang besar.

Kerana ini, terdapat kekurangan stok pembaikan. Jadi lambat laun, lembu Galloway dengan baka lain perlu diseberang.

Kerugian kedua Galloway adalah set otot yang lambat berbanding dengan jenis daging dan tenusu lain. Pada musim gugur, semua nutrien dibelanjakan untuk pembentukan lapisan lemak yang melindungi lembu dari suhu rendah. Walau bagaimanapun, satu set jisim otot dipercepatkan pada musim panas.

Kualiti daging lembu adalah lebih tinggi daripada jenis daging yang lain. Lembu Galoveiskaya dianggap paling lazat, tidak mengira daging marmar.

Keadaan baka Galloway

Untuk memastikan Galloway, beberapa syarat mesti dipenuhi:

  • menyusun pengumpan automatik di dalam pen;
  • untuk membentuk asas makanan seimbang;
  • pada musim sejuk, memberi vitamin ternakan.

Sebagai sumber vitamin boleh digunakan pinus pinus atau merapikan. Di atas tanah di pen anda perlu membuat sampah habuk dan jerami. Feeder dilengkapi dengan kaedah standard. Mereka adalah palung besar dengan bijirin dan rumput kering.

Jika hujan sering berlaku di kawasan anda, dan rumput kering untuk musim sejuk tidak mungkin, gunakan jeragat.

Ini adalah makanan hijau segar yang dikumpulkan dalam beg yang tertutup dengan hermetikal. Untuk penyediaan penggunaan makanan seperti alfalfa dan semanggi.

Galloway Cow Gallows – video