benih timunOgorodniki membeli bibit timun di kedai-kedai hortikultur. Jenis-jenis yang paling lazat dan bermanfaat ditinggalkan untuk pembiakan. Anda boleh membiakkan timun dengan benih. Kaedah ini memakan masa, tetapi ia bernilai usaha, kerana anda akan mendapat sejumlah besar bahan penanaman. Untuk mendapatkan bahan penanaman berkualiti, perlu mengikuti beberapa peraturan.

Pemilihan buah matang

Untuk mendapatkan biji, bulu timun memberi buah hingga bulan Ogos. Pada pertengahan bulan Ogos, timun warna kuning dilepaskan.

Apabila memetik timun pada benih, perhatikan batang sayuran. Ia mesti kering sepenuhnya. Sekiranya tangkai berwarna hijau, benih belum lagi mendapat nutrien yang mencukupi. Timun dengan peduncle hijau ditinggalkan pada cambuk sehingga ia kering sepenuhnya.

Pilih benih yang betul

Selepas mengumpul buah masak, berhati-hati memeriksa mereka. Ia perlu untuk mengeluarkan benih hanya dari timun dengan empat bilik (tetrahedral). Buah-buahan semacam itu adalah feminin. Benih buah-buahan semacam itu akan tumbuh semak dengan ovari yang baik. Benih dari buah-buahan lelaki tidak akan menghasilkan hasil yang besar, kerana mereka akan berkembang bunga dengan bunga lelaki. Buah timun lelaki – tiga bilik (tiga belah).

Potong buah timun itu. Jadi, anda boleh membezakan lebih baik buah-buahan lelaki dan wanita. Juga perlu memotong bahagian sisi buah betina. Kepahitan berkumpul di dalam benih. Daripada benih ini akan tumbuh timun pahit.

Menyediakan benih untuk penanaman

Benih timun berada dalam kulit telus. Cangkang ini cepat merosot, yang mengurangkan jangka hayat benih. Untuk menghilangkan cangkang, benih dikeringkan di bawah sinar matahari selama tiga hari. Sisa filem boleh dibasuh dalam air suam. Semua biji penuh tenggelam ke bahagian bawah tangki, dan biji kosong akan terapung ke atas. Semua biji kosong perlu ditapis. Lengkap – untuk memasang dengan ayak. Kemudian benih tersebut dikeringkan.

Simpan bibit di tempat gelap yang sejuk. Telah diperhatikan bahawa jika benih disimpan untuk masa yang lama selama beberapa tahun, maka hasil semak dari benih tersebut meningkat dengan ketara.

Menanam benih timun di musim bunga. Bergantung pada pelbagai, katil akan disemai pada pertengahan bulan April-lewat Mei.

Related  Hydina: čo robiť, aby zajistila, že kurčatá budú v zime nosiť vajcia?

Tandakan bekas dengan benih dan benih tumbuhan hanya satu jenis di atas katil, jika tidak risiko pendebungaan timun adalah tinggi. Jika jenisnya dibersihkan, maka benih dari buahnya tidak boleh dikumpulkan, kerana varieti hibrid akan berkembang tanpa kemungkinan pembiakan.