cvjetanje KalanchoeKalanchoe nije samo vrlo lijepa, već i vrlo korisna biljka. Cvijet ima više od 200 vrsta u kojoj je terapijski učinak izražava se u različitim stupnjevima: neke vrste su vrijednosti za dekorativnu i bogato cvjetanje, i druge vrste izvana nije toliko atraktivna, ali ima jedinstvenu sposobnost za liječenje raznih bolesti.

Sam biljka pripada obitelji Tolstyankov i u prijevodu znači “mast”. Listne ploče cvijeta imaju zadebljanu strukturu, elastične su, sočne i napunjene tekućinom, tj. S ljekovitim sokom. Zahvaljujući tome, cvijet je također nazvan Drvo života. Bez obzira kakav je Kalanchoe cvijet, osnovna načela uzgoja i brige za biljke gotovo su ista.

Kako se brinuti za Kalanchoe?

Za aktivni razvoj cvijeta potrebno je osigurati ugodne uvjete:

  1. rasvjeta. Kalanchoe je najbolje na raspršenom svjetlu. Iz izravne sunčeve svjetlosti na lišćem nalaze se smeđe mrlje (opekline). Ali cvatnje sorti u zimi, naprotiv, treba staviti bliže svjetlu ili im pružiti dodatnu pokrivenost koja ne ostavlja izgubio zasićenih boja.
  2. temperatura. Apsolutno nepretenciozan Kalanchoe lako može prenijeti kratak boravak na ulici na vrućim ljetnim danima. Osim toga, lonac s cvijetom već se može staviti na balkon, kada se temperatura zagrijava do 10 stupnjeva topline. Međutim, preporučena temperatura za uzgoj Kalanchoe je od 12 do 25 stupnjeva.
  3. zalijevanje. Kao i svako succulent, cvijet ima rezervu vode u sočan lišća, tako da ne zahtijeva česte zalijevanje. Potrebno je jednostavno ne dopustiti potpunu sušenja tla, ali biljka neće preživjeti prevelikost vlage i ustajale vode. To je posebno važno zimi, a zatim zalijevanje treba smanjiti na jednom u 2 tjedna.
  4. Vlažnost i prskanje. Izbjegavajte sobe s visokom vlagom. Iz istog razloga, Kalanchoe ne treba česte prskanje. Povremeno možete isprati prašinu s lišća i bolje ih je obrisati vlažnom spužvom.
  5. hranjenje. Cvjetajuće biljne vrste moraju se hraniti jednom mjesečno s posebnim složenim gnojivima, preostale sorte – gnojiva za succulents. Zimi, Kalanchoe ne treba hraniti.

Da bi se formirala lijepa cvjetna grmlja, preporuča se stisnuti početkom ljeta, uklanjanjem 2/3 duljine pucanja odraslih.

Vrste Kalanchoe, koje se uzgajaju kod kuće

Na prozorima često možete naći takve vrste biljaka:

  1. Kalanchoe Degremona (Živo stablo). Dekorativni listopadni cvijet. Ima ravnu stabljiku na kojoj se nalaze trokutasti izduženi listovi s nazubljenim rubom. Karakteristična značajka sorte je formiranje između zubaca listova lišća kćeri s korijenima. Oni biljke i umnožavanje.
  2. Kalanchoe od Blossfelda. Niska kompaktna grm s zaobljenim listovima. Bogati cvjetovi, cvjetovi mogu biti jednostavni ili frotirni, obojani u različitim bojama.

Related  Узгој укусног кукуруза у предграђу

Briga za Kalanchoe – video