рибњакРибњак у предграђу може се користити не само за декоративне сврхе, већ и за узгој рибе. У малом вештачком резервоару дубине од 2 м може се задржати више од 200 људи шарана или кора. Цраифисх такође може бити насељен у језеру.

Превлака од влаге

Ако не ојачате зидове језера, временом ће вода опрати земљу. Да би се избегли клизишта и цурење воде, унутрашња површина језера је прекривена полиетиленском фолијом која не дозвољава пролаз воде. На језеру с дубином од 2 м, ширином од 3,5 м и дужином од 8 м, потребно је око 50 м2 полиетиленски филм.

Три сечења двоструке фолије са дужином од 15 м и ширином од 3 м морају се залепити како би се добила потребна величина влаге отпорне превлаке. Лемљење се врши помоћу лемилице за полипропиленске цеви, загреване на температуру од 260О томеСа и правила. Испод врућег лемиличног гвожђа подметачемо траку папира. Након лемљења, треба добити два глатка шива ширине 1 цм.

Поставите филм у темељну јамо, заварени двоструким слојем. Временом, горњи слој постаје неупотребљив. Двослојна превлака ће трајати дуже.

На периметру можете направити ограду тако да животиње не падну у јамо пре него што га попуните водом. Поред тога, ограда ће служити као заштита против лопова, а њене подлоге су идеалне за уградњу осветљења.

Инсталација расвјете и сигурност

Поступци од метала висине 2,5 метра постављени су дуж цијелог периметра језера на удаљености од 2,5 м – 3 м један од другог. Онда су покривени мрежицом-рабитса. Унутар ограде морате инсталирати електрични панел са утичницом за аератор и прекидач.

На једном од стубова поставите два ЛЕД светла. Један од њих треба да буде усмерен ка језеру, а други у супротном смјеру. Можете поставити светлосни сензор на сијалице како бисте се аутоматски укључили увече или у облачном времену.

Повер аератор и сијалице ће добити од заједничког са електричном енергијом за стамбену кућу. Да бисте избегли струјни удар, у кући је инсталиран посебан РЦД са високом осетљивошћу. Ако се жица ломи, пумпа се разбије или пада ваздух, заштитни уређај ће престати снабдијевати електричном енергијом.

Уређење и пуњење језера

Да бисте узгајали рибу, морате створити све услове за удобан живот:

  • попуните поклопац од полиетилена на дну језера глине и песком;
  • направити хибернациону јамо за рибу;
  • да се утврди вештачки носи и место за полагање;
  • лежи на дну логова, камења, биљке у језерској бази, то јест, стварају услове близу природног.

Трупци морају бити одмерени са терета, тако да не плутају кад се рибњак напуни водом. Место за пртљаг је дрвена купола са неколико вештачких рупа од пластичних цеви или боца.

Надстрешница се може подићи изнад површине воде и причврстити га према љествици. Онда у језеру можете пливати.

У овој фази, можете напунити језером водом за две трећине и водити неколико риба тамо. По правилу, насељено је првих 20% максималног броја појединаца. У једној језгри за 250 људи, можете водити 50 малих риба. Пожељно је да се ради о три различита типа.

Јачање обале језера и алги

За садњу биљака у језеру користе се посуде испуњене глине и песком. Такви лонци су спуштени до дубине од 20-50 цм и фиксирани жицом.

Када причвршћујете посуду, не пропуштајте полиетиленски премаз. За причвршћивање се користи најлонска мрежица, под којом се започиње жица од нерђајућег челика.

У вештачкој бази посадили су вишу алге и мочварне биљке, као што су:

  • златне алге;
  • криптофити;
  • аир марсх.

Након што се биљеже биљке, обала језера је ојачана храстовим пањевима. Привезане су на најлонску мрежу. Ово ће додатно заштитити рибњак од клизишта, као и осигурати заштиту од преливања. За естетику, обала се може изравнати преливањем песка и глине у ниво са пеном.

Сточна храна за рибу

Риба ће расти полако, ако не изаберете одговарајућу храну за то. Направите храну за птице и редовно га напуните храном. Као храну, можете користити парену пшеницу, просо или јечам. Као третман, риби се дају црва, крвави или пшенични слад.

Филтрирање воде

Да филтрирате воду поред језера направите коси резервоар, напуните га са шљунком и покривајте фином мрежицом, на пример, стару завесу. Ово је биоплатформа. Вода напојите у резервоар за филтер и назад у језерце кроз црево који пролази кроз мрежу.

Припрема за зиму и лимање бара

Рибњак мора бити припремљен за зиму. Да би обезбедили кисеоник за рибу, трске су постављене у воду. Ова биљка неће дозволити да вода замрзне и ствара се природна рупа.

Зими, риба хибернује и не помера се. Због тога је подложно нападу штеточина. За спречавање болести у јесен врши се лимење бара. До 50 м3 вода додати 6 кг креча.