benih nasturtiumNasturtium adalah bunga yang tidak bersahaja, tetapi ia suka iklim yang hangat. Di zon pusat Rusia dan di kawasan utaranya tumbuhan ini ditanam dengan cara anak benih. Biji capuchin ditanam dalam benih. Untuk menjamin pucuk, dua atau tiga biji ditanam dalam satu kaset, menembusi tanah sebanyak 1.5 cm. Jika benih disemai lebih dalam, mereka tidak boleh membenarkan bercambah. Tanah di dalam kaset disiram dengan baik dengan larutan pembasmian kuman. Anda boleh menggunakan dadah “Phytosporin” atau mangan. Penyelesaian permanganat kalium perlu menjadi warna merah jambu tepu dan suhu bilik. Kaset dengan biji diletakkan di ambang tingkap selatan untuk memastikan pencahayaan yang baik.

Jika anak benih tidak mendapat cukup cahaya matahari, ia akan mula menghulurkan ke arah matahari. Anak benih itu tidak boleh ditanam di tanah terbuka, kerana benih tidak akan bertahan. Anak benih yang disejukkan boleh ditanam dalam periuk.

Memilih periuk yang betul

Untuk mendapatkan semak nasturtium yang baik dari benih berkualiti rendah, ia mestilah ditanam dengan betul di dalam periuk tanaman. Kilang itu harus membentuk sistem akar yang baik, jadi lebih baik untuk menanamnya di dalam loam berpasir yang longgar sehingga akar dapat berkembang dengan lebih mudah. Kashpo hendaklah cetek, tetapi luas, kerana sistem akar kapuchin adalah cetek dan tumbuh dengan luas. Nasturtium tidak suka genangan air, jadi gunakan periuk dengan lubang saliran, dan untuk memastikan saliran air tambahan – tuangkan lapisan saliran di bahagian bawah periuk. Sebagai parit, anda boleh menggunakan pasir sungai berkalori, perlite taman atau bata merah dihancurkan. Dalam kashpo jatuh tertidur tanah liat berpasir, maka ia disiram dengan air hangat. Dalam tanah yang hangat, sistem akar nasturtium akan menjadi lebih baik.

Menanam benih di dalam pasu

Anak benih yang disejukkan ditanam di tanah yang hangat pada daun tujuh daun, atau pada daun pertama yang pertama. Loji nasturtium pada sudut 45Mengenai, atau berbaring. Dalam hal ini, sejumlah besar akar dibentuk dalam anak benih. Selepas menanam di tanah, anak benih diletakkan di ambang selatan. Tanah mesti ditutup, dan disiram – dipotong, supaya sistem akar tumbuhan tidak membusuk. Dalam cuaca yang jelas, pasu dengan anak benih mesti terdedah kepada cahaya matahari langsung. Tiga minggu selepas ditanam di dalam periuk, nasturtium akan membentuk semak yang kuat.

Bunga itu perlu tumbuh di dalam tumbuhan sehingga musim bunga akan datang, hanya nasturtium yang boleh ditanam di tanah terbuka.

Untuk mengekalkan bunga untuk tahun yang akan datang, belukar kaputin harus digali dari tanah, sekali lagi dipindahkan ke dalam periuk dan diletakkan di ambang jendela.