raspberi berry yang lazatRaspberry adalah salah satu daripada buah yang paling lazat dan manis di negara ini, yang dinikmati bukan sahaja oleh tukang kebun, tetapi juga oleh perosak. Untuk raspberi anda perlu sentiasa dan berhati-hati menjaga. Sepanjang musim, ia diberi makan, disiram dan diproses dari perosak dan penyakit.

Perosak raspberi

Perosak yang paling biasa ialah kumbang strawberi raspberi, fly raspberi, kumbang raspberi, dan pundi hempedu raspberi. Setiap tukang kebun menyerang serangga jahat ini.

Rumpai rumput Raspberi

Kumbang kecil ini merosakkan raspberi pada musim bunga, selepas daun pertama mekar. Dia sangat suka makan daun muda, menggerogoti lubang-lubang besar mereka. Semasa tempoh berbunga, dalam 10-20 hari bulan Jun, ia meletakkan telur di atas tunas, dari mana larva rakusnya menetas dan memakan hampir separuh daripada panen raspberry, tanpa membiarkannya masak.

Untuk melawan kumbang pada awal musim bunga, manakala tunas belum lagi berkembang, pucuk raspberry mesti dirawat dengan karbophos: 50 gram setiap baldi air. Bagi mereka tukang kebun yang tidak mahu memohon “kimia” di laman web mereka, kami menawarkan resipi seperti: 10 g tar birch dan 30 g sabun cecair setiap 10 liter air. Adalah baik untuk menggerakkan semua bahan sebelum membentuk buburan dan taburan raspberi. Perosak tidak suka bau tar dan meninggalkan raspberi anda.

Raspberry terbang

Burung kelabu kecil meletakkan telur di atas tanah di sebelah pucuk muda, kemudian gigitan larva yang menetas ke dalam tembakan dan menghisap jus keluar daripadanya. Pelarian melarikan diri. Sekiranya pada batang, pada tahap 5-10 cm dari tanah, anda akan mendapati titik gelap dengan luka kecil, kemudian memecahkannya, anda akan melihat cacing kecil 5-6 mm panjang – ia adalah larva lalat raspberi. Dalam kes ini, tiada apa-apa yang tinggal, bagaimana untuk memotong batang di bawah akar dan membakarnya.

Untuk memerangi larva, perlu melonggarkan bumi di sekeliling semak raspberry, menuangkan campuran abu dengan mustard dan lada (untuk 1 m2 persegi – satu liter abu, tambah satu sudu hitam, lada merah dan mustard).

Kumbang raspberi

Kumbang raspberi merosakkan raspberi apabila beri mula mengisi dan memerah. Dia meletakkan telur dalam buah hijau. Larva menghisap jus dari buah masak, dan raspberry layu. Memerangi perosak semacam itu adalah untuk menakutkan padang tar yang telah dijelaskan, menyiram semak dengan pelbagai bahan kimia semasa ripening raspberi tidak boleh.

Related  Vrtna pot z lastnimi rokami (video)

Raspberry gall midge

Serangga merosakkan raspberi dari musim gugur. Larva beliau dibawa ke tangkai dan ada musim sejuk, penebalan terbentuk pada batang, “benjolan”. Batang yang rusak mesti dipotong di bawah akar dan dibakar, kerana dengan semak seperti ini anda tidak akan mendapat hasil yang baik, buah beri akan menjadi kecil dan tidak enak, dan kebarangkalian menjangkiti dan kehilangan seluruh ladang raspberry sangat tinggi.