хризантема великог цветаВелике цветове хризантеме су топлотне биљке. Сувишно се узгајају у јужним земљама. У Јапану се одржава годишњи фестивал великих цветова хризантема. У Русији, ова цвијећа нису превише честа због хладне климе. Још један разлог је сложена технологија култивације. Вртари купују саднице великих цветова хризантеме, биљке и саднице дају снажан зелени пуцањ, а на цветним биљкама немају снагу. Почетком маја, неопходно је уклонити све млади раст, тако да хризантема може конзумирати хранљиве материје за обликовање пупољака. Пошто није чудно, прво треба да исечемо, тако да активирате заштитни механизам хризантеме, и почиње да усмерава хранљиве материје на друге пупоље. Морате изабрати највећу од њих, а остало – избрисати.

Складиште хризантема

Због хладне климе, хризантема можда неће цветати пре почетка мраза. У овом случају, грмља мора бити ископана и пресађена у посуду. За одлагање цветања хризантема, просторија у којој се цвет складишти треба држати на температури од 5О томеЦ. На овој температури, пупољак се неће замрзнити, али се неће растворити.

Током периода складиштења у подруму, хризантема не може се водити категорично. Ако се плашите да ће се биљка исушити, ставите мало снега на земљу. У хладној соби, постепено ће се растопити и моћиће тло, хризантема грм неће загрљати.

Након завршетка мраза, следећег пролећа, хризантема се трансплантира из посуде на своју првобитну локацију. Претходно, у земљу се уносе магнезијумско и калијумско ђубриво. Хризантеме у цветном периоду третирају инсектициди.

Зашто не цветају велико цветање хризантема?

После три године хризантеме цветају још горе. За ово нема недвосмисленог објашњења.

Неки ботаничари кажу да грмље хризантема брзо постаје стара. У својим коријенима се жлијеже акне, а коријенски систем више не може пружити велики део земље са довољним храњивим материјама.

Други верују да хризантема лочи природне отрове, због чега друге биљке не расту поред ње. Међутим, она сама пати од претјераности ових отровних супстанци. Стога, ослобађа нове радикалне погаче и, стога, креће на нову локацију. За покретање постројења троши пуно енергије, а сила за богато цветање у хризантему не остаје.

Због тога, на 2-3 године треба поделити грмље великог цветања хризантема. Нова биљка расте добро и цвети с лепим великим цвјетовима.