penyelenggaraan domba kambing biri-biriDi Rusia, domba, sebagai perniagaan untuk penjualan daging kambing, mula berkembang secara aktif hanya pada separuh kedua abad kedua puluh. Pada tahun 1960-an, penternak Soviet mengeluarkan biri-biri pertama kambing, yang mendapat berat dalam masa yang singkat.

Sebagai perbandingan dengan kambing biri-biri berusia setengah tahun biasa, yang beratnya hingga 40 kg, baka ekor lemak mendapat berat sehingga 100 kg. Dengan perkembangan pembiakan, kambing biri-biri telah dikeluarkan, yang menaikkan berat badan kepada 140 kg.

Baka kambing yang paling menjanjikan untuk petani adalah “Kurdjushnaya Afghan”. Perempuan betina baka ini mencapai berat 120 kg, dan lelaki – 140-150 kg. Hasil bersih daging adalah 60%. Domba memasuki usia melahirkan anak pada usia dua tahun. Mereka membawa anak keturunan selama empat tahun, maka domba-domba itu disembelih untuk daging.

Perbezaan antara kulit domba dan kambing biri-biri dari baka biasa

Keturunan kambing biri-biri mempunyai ciri tersendiri: Kurdyuk. Kurdyuk adalah beg lemak yang terletak sama ada di perut atau pada pelvis domba. Di dalam beg lemak terkumpul lemak menggemukkan. Ia mengandungi lebih daripada 20 sebatian kimia unik yang sangat berguna untuk manusia.

Dalam komposisi lemak gemuk mengandungi hormon yang menghindari berat domba dan bahan yang meningkatkan imuniti haiwan. Oleh itu, domba kurang cenderung sakit.

Imuniti yang semakin meningkat tidak melindungi biri-biri dari helminthiosis dan campylobacteriosis, jadi perlu untuk memberi vaksin kepada kawanan dan memberi baka kambing dengan keadaan hidup yang baik.

Pangkalan makan untuk domba

Campuran makanan untuk domba terdiri daripada:

  • jerami;
  • oat:
  • rumput segar.

Hay adalah pangkalan campuran. Setiap hari domba dewasa makan 5 kg rumput kering. Oat diberikan pada kadar 500 g setiap domba setiap hari. Ragaman kawanan kawanan bebas menambah kekurangan vitamin. Untuk satu ekor domba makan, kira-kira, 3 kg rumput.

Dalam pembiakan domba, dianggap sebagai makanan semula jadi adalah yang terbaik, tetapi jika anda menyimpan kawanan besar, anda boleh menggunakan makanan campuran.

Pemanasan bilik

Bilik untuk menjaga kambing tidak boleh dipanaskan. Suhu yang selesa untuk haiwan ini ialah +6MengenaiC.

Untuk domba, lebih penting untuk memastikan pencahayaan yang baik dan pengudaraan bilik. Ia juga penting bahawa tiada draf di dalam bilik.

Menggunting domba kulit domba

Tidak seperti baka bulu, kambing biri-biri dilahirkan sekali setahun. “Kurus Afghanistan” biri-biri bertumbuh dengan bulu, dan pada awal bulan Ogos ini molting mula menelan. Semasa memburu, kambing kehilangan bukan sahaja bulu mereka, tetapi juga massa mereka. Oleh itu, penanam domba menghabiskan potongan rambut sedikit lebih awal: pada pertengahan bulan Julai.