koppar vitriol och valnötKopparsulfat är en kristallin substans av blå färg. Det kan köpas på trädgårdsaffärer. Ett annat namn för detta ämne är kopparsulfat. En lösning av kopparsulfat används vid hösten behandling av fruktträd och bärbuskar från svampsjukdomar.

Kopparsulfat är en giftig substans, så den används också som insekticid. Fruktträd bearbetas av väv, bladlöss, malfrukter och andra skadedjur, men under den aktiva växtperioden är det omöjligt att bearbeta växter med en lösning av kopparsulfat.

Kemisk formel för kopparsalt CuSO4. Varje kemiskt ämne har orenheter i dess sammansättning. Även i rening av kopparsulfatklass “A” som används i medicin innehåller en blandning av svavelsyra. Det bränner trädens gröna blad.

På våren, när de vegetativa knopparna i valnötet redan har blommat, används en “Bordeaux-vätska” för att behandla trädet från förfall och olika svampsjukdomar.

Vad är en “Bordeaux-vätska”?

“Bordeaux-vätska” är en blandning av en lösning av kopparsulfat och hydratiserad kalk. Till en lösning av kalk, den så kallade “limmjölken” tillsättes en lösning av kopparsulfat. Denna fungicid brinner inte blad av plantan, så det kan användas under en aktiv valnöt vegetation.

Denna blandning användes först av franska botaniker Pierre Marie Alexis Milliarde i XIX för att skydda vingårdar från mögel. Trädgårdarna använder den för att bearbeta fruktträd.

Bordeaux vätska hjälper till att hantera sådana sjukdomar och skadedjur av valnötter:

  • Marsoniosis (brun spotting);
  • bakteriell bränning;
  • valnötfruktmoth.

Under den aktiva växtperioden används en 1% lösning av “Bordeaux-vätskan”. På hösten eller på våren, när vegetativa knoppar bara vaknar, kan en tre procent lösning av “Bordeaux-vätskan” användas.

Framställning av en lösning av “Bordeaux-vätska”

För att göra “Bordeaux flytande” behöver du använda plast eller emalj. Använd aldrig järnbehållare, eftersom kalk kommer att reagera med järn och lösningen kommer att bli bortskämd.

För 10 liter vatten tillsätt 100 g kopparsulfat och 200 g kalk. Kopparsulfat måste lösas i vatten vid en temperatur av 40 ° C. Lime är upplöst i kallt vatten. Det är bättre att använda två separata behållare. En lösning av kopparsulfat hälls i “limmjölk”. Lösningarna är väl blandade. Det ska vara en himmelsblå suspension, som kan hantera valnötplantor och vuxna träd.

Related  Поставили смо травњак на предграђу