wain buatan sendiri dibuat daripada currantKebanyakan tukang kebun semasa musim panas mengumpul sebilangan besar buah beri. Membuat wain buatan sendiri dari currant adalah cara yang baik untuk memproses panen lebihan. Dengan rasa, wain buatan sendiri lebih tinggi daripada minuman yang dibeli di kedai. Di samping itu, anda akan yakin tentang keaslian wain rumah, kerana masak sendiri.

Pengeluar, untuk mengurangkan harga produk mereka, tambah gula kepada wain, yang menjejaskan hati, buah pinggang dan sistem pencernaan. Wain yang diperoleh dengan mengurangkan kepekatan menghasilkan aftertaste yang tidak menyenangkan. Satu-satunya proses kimia yang minuman terdedah terdedah adalah penapaian gula, jadi wain akan berguna dan menyenangkan untuk rasa.

Penyediaan wain rumah dari beri

Untuk membuat wain rumah dari currant hitam anda perlu:

  • balang kaca tiga liter;
  • 1.2 kg currant;
  • 200 g raspberi;
  • 1.5 kg gula;
  • sarung tangan lateks perubatan;
  • kord atau anjal.

Currants dan raspberi mesti diasah dengan tangan. Jus diperas dengan baik menerusi cheesecloth, dan ketatkan kek melalui penapis.

Anda tidak boleh mencuci buah sebelum diproses. Di permukaan currant adalah yis semulajadi, tanpa proses penapaian tidak akan bermula.

Jus currant adalah medium berasid di mana ragi berkembang biak tidak aktif. Fermentasi adalah perlahan. Raspberi ditambah kepada wain untuk mempercepat pembiakan yis. 1 kg gula juga ditambah ke dalam balang. Gula hendaklah dicampur dengan teliti.

Bekas dengan wain ditutup dengan sarung tangan perubatan getah untuk menghentikan akses ke oksigen. Sekiranya jus dioksidakan, maka wain akan berubah menjadi cuka berry, yang boleh ditambah kepada salad atau marinades.

Untuk menghilangkan kemasukan oksigen sepenuhnya ke dalam buah beri, sarung getah terikat dengan tali. Kapasiti dengan wort untuk satu hari dimasukkan ke dalam bilik sejuk, dan kemudian diletakkan di dalam bilik dengan suhu 22MengenaiC, di mana wort berkeliaran selama dua minggu.

Semasa penapaian aktif, sarung tangan boleh pecah, dan wain akan mengalir ke lantai. Letakkan bekas arak di dalam lembangan, supaya tidak menumpahkan wain.

Selepas dua minggu penapaian, satu lagi 500 gram gula ditambah ke dalam balang dengan wort untuk meneruskan proses pembentukan alkohol. Setelah seminggu penapaian, wain akan siap. Ia perlu ditapis dan dituangkan ke dalam botol kaca. Sebelum tumpahan, anda boleh menyesuaikan kemanisan wain dengan menambahkan gula ke minuman tertegun secukupnya.