gula-gula halia candiedBuah-buahan yang direndam adalah hidangan istimewa untuk kanak-kanak, tetapi terdapat beberapa produk yang agak luar biasa di kalangan mereka, anda mungkin berkata, terutama untuk orang dewasa. Ia mengenai gula-gula halia. Oleh kerana akar itu sendiri mempunyai rasa tertentu, dan dalam buah-buahan manisan, dengan demikian, akan ada kepahitan. Atas sebab ini, kanak-kanak jarang menyesap mereka, tetapi orang dewasa akan menghargai gula-gula yang luar biasa dengan lada hitam. Mereka bukan sahaja lazat, tetapi juga berguna, di samping itu, dengan cara ini, anda boleh dengan mudah menyediakan akar keajaiban untuk kegunaan masa depan.

Apa yang diperlukan untuk membuat gula-gula halia?

Untuk penyediaan jahe candied, perlu membeli akar muda, kenyal, berair.

Halia terlalu besar adalah yang terbaik untuk tidak digunakan – ia biasanya mempunyai struktur berserat.

Umbi harus dibasuh dengan baik, dikupas dan nipis, tidak lebih daripada 2 mm tebal, dipotong menjadi pinggan bentuk apa pun.

Semakin tebal plat, lebih tajam buah candied, kerana dalam proses memasak, mereka tidak akan punya waktu untuk mendapatkan pahit.

Empat ubi halia kecil juga perlu:

  • gula;
  • air;
  • jus satu limau.

Bagaimana untuk menyediakan ubi halia?

Halia yang dihiris mestilah dipasak terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, masukkannya dalam periuk, tuangkan air panas sedemikian rupa sehingga ia sepenuhnya meliputi piring dan sedikit lagi dari atas. Bawa hingga mendidih, kencangkan api dan didihkan selama kira-kira sejam. Untuk membuat buah-buahan manisan tidak terlalu tajam, semasa air mendidih perlu diubah 3-4 kali.

Air di mana halia telah dimasak boleh digunakan untuk membuat teh halia atau ditambah untuk dikenyangkan.

Cara membuat buah candied?

Letakkan halia rebus dalam gelas atau mangkuk. Ini diperlukan untuk menentukan jumlah gula. Ia memerlukan sebanyak rekod yang ternyata. Dalam erti kata lain, 1 gelas plat halia sepatutnya mempunyai 1 gelas gula.

Sediakan sirap gula, manakala air perlu dicurahkan dua kali kurang daripada gula, iaitu, 0.5 st. Walau bagaimanapun, anda perlu mempertimbangkan jus lemon, terlebih dahulu tuangkan jus ke dalam gelas, kemudian tambahkan air untuk mendapatkan 0.5 batang. cecair.

Dalam sirap mendidih meletakkan halia dan masak di atas api yang rendah sehingga plat menjadi telus (kira-kira 30 minit).

Dalam proses memasak, buah-buahan manisan harus diaduk sekali-sekala, sehingga mereka sepanjang masa dalam sirap. Jika tidak, halia akan menjadi udara dan gelap.

Buah-buahan manisan yang sudah siap keluar dari sirap, dapatkan direndam di semua sisi dalam gula, letakkan di kulit dan biarkan kering. Simpan buah jahe candied di dalam balang di bawah tudung.

Memasak buah-buahan candied halia – video