keratan spireaSalah satu pokok renek paling bersahaja untuk tapak taman – spirea bukan sahaja mudah dibersihkan, tetapi juga sangat mudah untuk membiak. Selalunya penanam bunga menggunakan kaedah seperti keratan oleh pucuk muda hijau. Mengenai dia dan bercakap.

Bilakah saya boleh memotong spiraea?

Anda boleh memulakan pembiakan spiraea dengan keratan pada musim bunga, musim panas atau musim luruh, tetapi potongan yang diambil pada musim panas (pada bulan Julai) paling sesuai.

Sediakan potongan terbaik dalam cuaca mendung, semasa hujan atau segera selepas itu.

Ambil keratan hanya dari semak ibu yang sihat. Untuk melakukan ini, potong pucuk muda tahun ini dengan pruner tajam. Untuk membezakan mereka adalah sangat mudah: mereka akan menjadi hijau, dan tahun lepas – coklat.

Sekiranya terdapat perosak pada tombak, belukar harus terlebih dahulu dirawat dengan racun tindakan usus seperti Aktara. Anda boleh mula memotong keratan tidak lebih awal daripada 3 hari selepas rawatan.

Keluarkan bahagian atas pada ranting muda yang dipotong. Mereka tidak sesuai untuk pembiakan kerana dua sebab:

  • mengandungi banyak air dan seringkali hanya membusuk dalam proses perakaran;
  • terlalu rapuh dan mudah pecah.

Pada keratan yang terbentuk, keluarkan semua daun di bahagian bawah, dan biarkan 3-4 keping di bahagian atas.

Potong potongan bawah pada garis serong dan turunkan bahan kerja ke dalam larutan kalium permanganat merah jambu.

Memotong keratan hijau

Untuk ranting membentuk sistem akar mereka sendiri, mereka perlu ditanam dalam substrat nutrien. Untuk ini, campurkan bahagian yang sama:

  • pasir;
  • rumput gambut.

Campurkan bahan-bahan dengan teliti dengan menyapu mereka dengan tangan untuk membuat campuran longgar yang longgar.

Dalam periuk plastik putih, tuangkan lapisan kecil tanah (sehingga 5 cm) dan ringan padat. Setiap tangkai dikeluarkan dari larutan, terlepas air yang berlebihan dan dicelupkan dengan ujung bawah ke dalam stimulan pertumbuhan, contohnya, Kornevin. Untuk memperdalam benda kerja di dalam tanah tidak lebih daripada 1.5 cm, meninggalkan jarak 3 cm di antara mereka, supaya daun tidak menyentuh antara satu sama lain. Sebagai kesimpulan, padat bumi di dekat keratan ditanam, memastikan hubungan maksimum dengannya.

Tambah 1 sudu teh kepada satu liter air masak. infusi bawang putih dan dengan banyaknya taburkannya dengan penanaman untuk tujuan pembasmian kuman dan pencegahan penyakit. Tutup bekas dari atas dengan beg kabur dan letakkan di tempat yang teduh.

Secara berkala, pakej perlu dikeluarkan untuk pengalihudaraan dan pelembab tanah. Apabila keratan akar dan melepaskan daun baru, mereka boleh duduk dalam bekas berasingan.

Memotong spirea langkah demi langkah video