kolamKolam di kawasan pinggir bandar boleh digunakan bukan sahaja untuk tujuan hiasan, tetapi juga untuk pembiakan ikan. Dalam takungan buatan kecil dengan kedalaman 2 m, lebih daripada 200 individu karp atau crucian carp dapat disimpan. Ikan udang juga boleh dihuni di dalam kolam.

Pelapisan kelembapan

Jika anda tidak menguatkan dinding kolam, maka dari masa ke masa air akan mencuci bumi. Untuk mengelakkan tanah runtuh dan kebocoran air, permukaan dalaman kolam ditutup dengan filem polietilena yang tidak membenarkan air melewati. Di kolam dengan kedalaman 2 m, lebar 3.5 m dan panjang 8 m, ia akan mengambil masa kira-kira 50 m2 filem polietilena.

Tiga potongan lengan filem berganda dengan panjang 15 m dan lebar 3 m mesti dipateri untuk mendapatkan saiz yang diperlukan lapisan tahan kelembapan. Pematerian dilakukan menggunakan besi pematerian untuk paip polipropilena, dipanaskan hingga suhu 260MengenaiDengan, dan peraturan. Di bawah asas besi pematerian panas satu jalur kertas. Selepas pematerian, dua lipit halus dengan lebar 1 cm perlu diperolehi.

Letakkan filem di dalam lubang pondasi, dikimpal dengan lapisan ganda. Lama kelamaan, kot atas akan menjadi tidak boleh digunakan. Lapisan dua lapisan akan bertahan lebih lama.

Di perimeter anda boleh membuat pagar supaya haiwan tidak jatuh ke lubang sebelum mengisi dengan air. Di samping itu, pagar akan berfungsi sebagai perlindungan terhadap pencuri, dan sokongannya sesuai untuk memasang lampu.

Pemasangan lampu dan keselamatan

Jawatan logam 2.5 meter tinggi dipasang di sepanjang perimeter kolam pada jarak 2.5 m – 3 m dari satu sama lain. Kemudian mereka ditutup dengan grid-rabitsa. Di dalam pagar anda perlu memasang panel elektrik dengan soket untuk aerator dan suis.

Pada salah satu tiang memasang dua lampu LED. Salah seorang daripada mereka harus ditujukan kepada kolam, dan yang kedua – dalam arah yang bertentangan. Anda boleh memasang sensor cahaya pada lampu untuk menghidupkan secara automatik di waktu petang atau dalam cuaca mendung.

Penampung kuasa dan lampu akan menerima daripada biasa dengan elektrik rumah kediaman. Untuk mengelakkan kejutan elektrik, RCD sensitiviti tinggi yang berasingan dipasang di rumah. Jika wayar pecah, pam pecah atau pecahan aerator, peranti perlindungan akan berhenti membekalkan elektrik.

Pengaturan dan pengisian kolam

Untuk membiak ikan, anda perlu membuat semua syarat untuk kehidupan yang selesa:

  • isi penutup polyethylene di bahagian bawah kolam dengan tanah liat dan pasir;
  • membuat lubang hibernasi untuk ikan;
  • untuk menubuhkan burrows buatan dan tempat untuk meletakkan;
  • terletak di dasar balak, batu, tumbuhan di rumpai laut kolam, iaitu, mewujudkan keadaan yang dekat dengan alam semula jadi.

Related  Priprava jedi iz Jeruzalemske artičoke

Log perlu ditimbang dengan kargo supaya ia tidak terapung apabila kolam dipenuhi dengan air. Tempat untuk bagasi adalah kanopi kayu dengan beberapa lubang buatan yang diperbuat daripada paip plastik atau botol.

Kanopi boleh dibangkitkan di atas permukaan air dan melampirkan tangga kepadanya. Kemudian di kolam anda boleh berenang.

Pada peringkat ini, anda boleh mengisi kolam dengan air sebanyak dua pertiga dan menjalankan beberapa ikan di sana. Sebagai peraturan, 20% pertama bilangan maksimum individu dihuni. Di kolam yang direka untuk 250 individu, anda boleh menjalankan 50 ikan kecil. Adalah wajar bahawa ini adalah tiga jenis yang berbeza.

Memperkukuhkan pantai penanaman kolam dan alga

Untuk menanam tumbuhan di dalam kolam, periuk yang dipenuhi dengan tanah liat dan pasir digunakan. Pot itu diturunkan ke kedalaman 20-50 cm dan dipasang dengan wayar.

Apabila mengamankan periuk, jangan menindih salutan polietilena. Untuk mengikatkan nilon mesh digunakan, di bawahnya satu dawai keluli tahan karat dimulakan.

Di dalam kolam tiruan menanam tumbuhan alga dan rumput yang lebih tinggi, seperti:

  • alga emas;
  • cryptophytes;
  • ayr rawa.

Selepas tumbuhan ditanam, pantai kolam diperkuat dengan tunggul oak. Mereka dipaku ke jaring nilon. Ini juga akan melindungi kolam dari tanah runtuh, serta memberikan perlindungan terhadap limpahan. Untuk estetika, pantai boleh disamakan dengan menuangkan pasir dan tanah liat ke tahap dengan tunggul.

Pakan ikan

Ikan akan tumbuh dengan perlahan, jika anda tidak memilih makanan yang sesuai untuknya. Buat pemancing ikan dan selalunya isi dengan makanan. Sebagai makanan, anda boleh menggunakan gandum kukus, bijirin atau barli. Sebagai merawat, ikan diberi cacing tanah, cacing darah atau malt gandum.

Related  Posebnosti gojenja sadik sadnega mesa

Penapisan air

Untuk menyaring air di sebelah kolam membuat tangki yang mencondong, isi dengan runtuhan dan tutup dengan mesh halus, sebagai contoh, tirai lama. Ini adalah bioplatform. Air suapan ke dalam tangki penapis dan kembali ke dalam kolam melalui hos melalui lubang.

Bersiap untuk musim sejuk dan liming kolam

Kolam perlu disediakan untuk musim sejuk. Untuk memberikan oksigen untuk ikan, reed diletakkan di dalam air. Tumbuhan ini tidak akan membenarkan air membeku, dan lubang semulajadi terbentuk.

Pada musim sejuk, ikan hibernates dan tidak bergerak. Oleh itu, ia mudah terdedah kepada serangan perosak. Untuk pencegahan penyakit di liming jatuh kolam dilakukan. Sehingga 50 m3 air tambah 6 kg kapur.